PFA și întreprinderile individuale, termen limită: Toate sunt vizate. Risc de radiere

Roxana Neagu / 07 ian 2019 / 11:55 Salveaza PDF Comentarii

PFA-urile și Întreprinderile individuale (II) sunt vizate de aplicarea unei noi legi. Termenul limită se apropie. 

Ca urmare a intrării în vigoare a unei noi legi, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale trebuie să solicite către ONRC înregistrarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitare. Miercuri, 16 ianuarie, e ultima zi în care persoanele vizate pot să solicite acest lucru către Oficiul Național al Registrului Comerțului, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016.

Ce presupune legea

Potrivit acestui act normativ, un PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, în timp ce o întreprindere individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult zece clase de activităţi prevăzute de codul CAEN. De asemenea, un PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane angajate cu contracte individuale de muncă, iar o întreprindere individuală poate avea cel mult opt salariați, în aceleași condiții legale.

Legea, în vigoare din 2017, cu termen de doi ani pentru modificare

Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, a intrat în vigoare pe 17 ianuarie 2017, cu un termen de doi ani pentru modificarea mențiunilor la ONRC.

În realizarea obligațiilor prevăzute de lege, persoana fizică autorizată sau întreprinderea individuală poate opta pentru modificarea formei de organizare, în condițiile legii.

Modificarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, în baza cererii adresate oficiului registrului comerțului competent, cu titlu gratuit.

Risc de radiere din oficiu

În termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerţului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare.

Lista persoanelor fizice autorizate şi a întreprinderilor individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate este publicată pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului -
https://www.onrc.ro/index.php/ro/legea-182-2016

 

 


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27