Petru Călian vrea o lege a protecţiei copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate

calian
calian

Deputatul PDL, Petru Călian, a depus un proiect de lege privind protecţia minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Această iniţiativă legislativă urmăreşte o mai mare responsabilizare a părinţilor şi a tuturor instituţiilor implicate în drepturile minorilor, stabilind obligaţii clare sub sancţiuni corespunzătoare, menite să asigure o protecţie efectivă a copiilor neglijaţi de proprii părinţi.

La ora actuală, în România există copii de ordinul sutelor de mii afectaţi de fenomenul migraţiei. Copiii abandonaţi acasă suferă tulburări psiho-afective, tulburări de comportament, carenţe în dezvoltarea biologică şi emoţională. Nu dorim să se ajungă la tragedia fetiţei de 12 ani care a murit de dorul mamei, refuzând să mănânce timp de 8 luni. Acest caz scoate la iveală drama neînţeleasă a unui copil abandonat.

Legislaţia actuală defineşte instituţiile cu atribuţii în domeniu, însă nu trasează obligaţii clare şi sancţiuni corespunzătoare pentru stoparea încălcării drepturilor minorilor.

Proiectul iniţiat de către deputatul Călian militează pentru respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului.În baza iniţiativei, părinţii care au copii minori în îngrijire şi doresc obţinerea unui contract de muncă în străinătate au obligaţia de a notifica autorităţilor intenţia de a pleca din ţară cu 30 de zile înainte de părăsirea domiciliului stabil. Aceştia trebuie să nominalizeze persoana în întreţinerea şi îngrijirea căreia va rămâne minorul, acordul de îngrijire fiind concretizat printr-un act notarial.

Propunerea responsabilizează autorităţile ca în timp de 30 de zile de la depunerea dosarelor să verifice respectarea condiţiilor de către părinţii care intenţionează să plece la muncă în străinătate. Pe perioada încredinţării minorilor se vor întocmi lunar rapoarte de evaluare pentru o mai bună monitorizare a acestora, iar în cazul în care persoanele nominalizate nu respectă cerinţele prevăzute de lege, minorul va putea fi încredinţat unui centru de plasament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel