Petrom a confirmat existența gazelor naturale în Marea Neagră

domino
domino

OMV Petrom şi ExxonMobil au confirmat o descoperire de gaze în Marea Neagră, care ar acoperi tot consumul de gaze al României pe următorii şase ani de zile.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) şi OMV Petrom SA au confirmat un potenţial zăcământ de gaze în Marea Neagră, potrivit unui comunicat trimis de Petrom Bursei de Valori din Bucureşti.

Descoperirea a fost făcută de Domino 1, prima sondă de explorare de mare adâncime din zona românească a Mării Nergre. Zăcământul ar putea conţine între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar putea asigura, cumulat, tot consumul de gaze pe şase ani al României.

Sonda Domino-1, operată de ExxonMobil, reprezintă prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre și are o adâncime totală de peste 3.000 metri sub nivelul mării. Sonda Domino-1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de țărm, în ape cu adâncime de aproximativ 930 de  metri.

"ExxonMobil și OMV Petrom au în plan un nou program de achiziție seismică 3D în 2012. În urma evaluării rezultatelor sondei Domino-1, precum și a noilor date seismice se vor stabili pașii următori. Este însă prea devreme în procesul de evaluare și explorare pentru a stabili dacă blocul Neptun se va dovedi în cele din urmă viabil din punct de vedere comercial sau nu", se mai spune în raport.

În cazul în care operațiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic și comercial a producției de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investițiilor în cadrul fazelor de explorare și dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani, prima producție putând fi obținută peste circa 10 ani cel mai devreme.

Citește și:

Prezența gazelor naturale în Marea Neagră a fost confirmată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel