Petiție din HoReCa. Patronii de restaurante din Alba-Iulia se pregătesc să ÎNCHIDĂ din nou

Restaurantele din Alba Iulia se închid din nou, după ce rata de infectare a depășit 3 la mie. Alte măsuri / Foto Pixabay
Restaurantele din Alba Iulia se închid din nou, după ce rata de infectare a depășit 3 la mie. Alte măsuri / Foto Pixabay

Numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 reprezintă o veste cum nu se putea mai proastă pentru patronii din HoReCa. Ei se pregătesc să închidă din nou restaurantele. 

Miercuri, 3 februarie, la Alba Iulia incidența este de 3,36 la mie, iar asta înseamnă că cel mai probabil Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va lua decizia trecerii orașului în scenariul roșu. Asta va însemna că restaurantele, barurile, cafenelele și cazinourile se închid iar la interior și pot funcționa doar terasele, acolo unde sunt amenajate.

Petiție pentru a închide restaurantele la incidența de peste 4 la mie

Mai mulți patroni și angajați au inițiat o petiție pe care vor să o înainteze prefectului de Alba, Nicoale Albu, în care îi propun schimbarea pragului de închidere de la incidența de 3 la mie, la 4 la mie.

Dana Nanu, patron al restaurantului Roua din Alba Iulia, dar și consilier local din partea PSD Alba, a inițiat o petiție, care va fi semnată de câteva sute de angajatori și angajați din HoReCa pe care o va depune la Instituția Prefectului Alba. Aceștia vor să îi propună prefectului care mai departe să propună către Guvernul României să modifice pragul de închidere la interior a unităților de HoReCa de la indicele de 3 la mie la 4 la mie, conform alba24.ro. Motivul ar fi acela că în ultimele luni, indicele incidenței a avut o variație între 2,50 la mie și 3,70 la mie, dar nu a trecut de 4 la mie. În acest fel, dacă pragul ar fi mutat la 4 la mie administratorii din HoReCa ar avea siguranța că nu vor fi nevoiți să pună lacătul pe ușă de pe o zi pe alta.

Azi închis, mâine deschis. Ce probleme aduce acest ping-pong

Probleme sunt pe partea birocratică, în contextul în care patronii trebuie să îi treacă pe angajați în șomaj tehnic, dar mulți nici nu o mai fac deoarece perioada de șomaj poate fi de doar câteva zile, arată sursa citată. Pe de altă parte, angajații sunt direct afectați în ceea ce privește siguranța locului de muncă: ”Azi lucrezi, mâine nu”. Mai mult de atât au fost situații în care angajații din HoReCa au mers la bănci pentru un credit, dar au fost refuzați din cauza locului de muncă, care în vremurile actuale nu mai este unul stabil.

O altă problemă e aprovizionarea: patronii cumpără materiale perisabile, iar după câteva zile află că trebuie să închidă, automat produsele din carne sau legumele trebuie aruncate sau donate. Dana Nanu a declarat că ea personal a donat produsele către familii nevoiașe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel