Peste porcină, confirmată în Constanța

Irina Constantin / 05 iul 2018 / 19:16 Salveaza PDF Comentarii
Peste porcină, confirmată în Constanța
Descriere foto: Peste porcină, confirmată în Constanța

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat joi în Constanța. 

Virusul a fost confirmat la un porc, într-o gospodărie din localitatea Istria, judeţul Constanta, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

"În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat. Au fost luate măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, ecarisarea cadavrului, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate, a grajdului, a perimetrului, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate" precizează ANSVSA. 

La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii şi adoptarea zonelor de restricţii.

Zone de restricții sanitare veterinare

Au fost stabilite două zone de restricţii sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecţie, localitatea Istria cu o rază de 3 kilometri, şi o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri, respectiv localităţile Nuntaşi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu şi Sinoe.

Totodată, s-au dispus restricţii de circulaţie şi s-au instituit filtre rutiere, iar la ora actuală este în desfăşurare acţiunea de catagrafiere a tuturor suinelor din zonele de restricţii.

Reprezentaţii ANSVSA afirmă că focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26