Peste 50% din firmele nou înființate în ultimul an au fost radiate

firme-radiate
firme-radiate

Situația mediului de afaceri din România nu este îmbucurătoare, în condițiile în care radierile de firme depăşesc lună de lună jumătate din înmatriculări, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), culese de Economica.net. În ceea ce privește firmele nou înființate, potrivit surselor bancare ale Conso.ro, statisticile din ultimele luni arată că radierile au depășit procentul de 50%.

Astfel, în luna septembrie, oficial, au fost operate 5.043 de radieri şi 9.018 înmatriculări (o rată a radierilor de 56%), însă datele ONRC nu precizează vârsta firmelor radiate.

Potrivit ultimelor date ale ONRC, culese de Economica.net, în luna august rata radierilor era de 55.8%, iar în iulie de 69,5%.

Proporții similare au fost înregistrate și în celelalte luni ale anului, excepția fiin înregistrată în primele două luni ale anului, când s-au înregistrat extremele. În luna ianuarie, firmele radiate au ajuns la 95 % din numărul firmelor înmatriculate, dar în februarie rata radierilor a scăzut la 17%, potrivit calculelor Economica.net.

Cu toate acestea, statisticile oficiale nu ar fi foarte relevante, deoarece fie pentru că nu precizează vârsta firmelor, fie pentru că multe afaceri care îşi închid porţile nu sunt radiate de la Registrul Comertului, ci sunt menţinute în stand-by de către asociaţi sau acţionari, spune Conso.ro.

Potrivit aceleaiași surse, din totalul de până la 70.000 de firme nou-înfiinţate într-un an, „jumătate nu reuşesc să se menţină pe piaţă mai mult de 12 luni“.

Astfel, în primele nouă luni ale anului, au fost înmatricuate 99.846 de firme, însă rata radierilor a fost de 51%, potrivit datelor ONRC.

România nu este un caz izolat în lume în ceea ce privește "procentul de succes", mai ales că firmelor nou înființate băncile le atribuie cel mai ridicat grad de risc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel