Pesta porcină, extindere în China şi alte ţări asiatice

Pesta porcină
Pesta porcină

Pesta porcină africană se extinde rapid în China şi "va rămâne aici", a avertizat luni Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), avertizând că epidemia se va răspândi aproape sigur în alte ţări asiatice.

Primul caz de pestă porcină africană a fost detectat în august în China, fiind afectate 18 ferme sau abatoare din şase provincii, în multe situaţii fiind o distanţă de peste 1.000 de kilometri între focare, a informat FAO, transmite Reuters. Carnea de porc fiind un aliment foarte popular în multe ţări asiatice, extinderea virusului către vecinele Chinei este aproape sigură, prin transportarea produselor care conţin carne de porc infectată, avertizează Juan Lubroth, director pe probleme veterinare la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. 

Preţul cărnii de porc a crescut

Răspunsul la această epidemie este extrem de dificil deoarece virusul poate supravieţui luni de zile în produsele din carne, furaje şi lături, precizează FAO. China a interzis transportul porcilor vii în provinciile unde au fost raportate cazurile de pestă porcină africană, ceea ce a provocat probleme traderilor, a lăsat multe ferme cu stocuri nevândute şi a afectat activitatea abatoarelor.  Preţul cărnii de porc pe piaţa chineză a urcat, pe fondul majorării cererii înaintea săptămânii de vacanţă din octombrie şi a perspectivei recurgerii la importuri. 

200 de localităţi afectate în România

În România sunt afectate în prezent de pestă porcină africană aproape 200 de localităţi din 12 judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu). Numărul focarelor era de 826 pe data de 6 septembrie, iar cel al porcilor ucişi se apropia 160.000, conform datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. 

Metode de prevenţie

Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor. 

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel