Pesta porcină. Siegfried Mureșan: România va primi sprijin suplimentar de la UE

Siegfried Muresan
Siegfried Muresan

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că sumele alocate de Uniunea Europeană pentru compensarea pierderilor provocate în România de pesta porcină africană (PPA) vor fi suplimentate, dacă va fi cazul.

"În 2017, Polonia a absorbit 9 milioane de euro pentru combaterea PPA. Există PPA în Polonia, dar într-o dimensiune mai mică decât în România, circa 100 de focare în ultimii ani. Păstrând proporţiile, o sumă de aproape cam 90-100 de milioane de euro ar fi necesară în România, iar dacă banii se dovedesc a fi insuficienţi, vom putea veni cu o rectificare pe parcursul anului viitor. Vreau să obţinem cât mai mult în negocierile din acest an, pentru că la anul este campanie electorală în Europa", a afirmat Mureşan, în timpul unei conferinţe de presă care a urmat dezbaterii.

Cum va putea fi folosită suma solicitată

Suma solicitată de europarlamentarul liberal va putea fi utilizată pentru despăgubirea fermierilor care şi-au sacrificat animalele, pentru repopularea fermelor, realizarea unor investiţii în tehnologizarea fermelor şi pentru reprofilarea lor.

"Mi-e teamă că crescătorii de carne de porc din România vor simţi încă ani de zile de acum încolo consecinţele privind exportul de carne de porc din România şi trebuie să-i ajutăm pe cei care vor să-şi reorganizeze fermele", a mai spus eurodeputatul.

Liberalul a reiterat criticile la adresa premierului României

În context, liberalul a reiterat criticile la adresa premierului României din cauză că nu a transmis până în prezent documentaţia completă pentru ca Uniunea Europeană să poată aloca despăgubiri fermierilor şi şi-a exprimat neîncrederea în capacitatea autorităţilor române de a stopa extinderea focarelor de PPA până la sfârşitul anului.

"O mare parte dintre porcii crescuţi în ferme mici din Uniunea Europeană, trei sferturi, sunt la noi. Avem nevoie de un control mai bun, de o biosecurizare a exploataţiilor neprofesioniste, dar trebuie să înţelegem şi tradiţiile oamenilor, faptul că acest lucru (creşterea porcilor - n.r.) este important pentru poporul român. Soluţia găsită trebuie să fie una care să corespundă aspiraţiilor, aşteptărilor oamenilor de la ţară, încât să-şi poată creşte animalele în continuare, dar în condiţii sigure, de igienă şi cu o evidenţiere mai bună", a mai spus Siegfried Mureşan.

Ce a declarat Vasile Gudu

În context, deputatul PNL, Vasile Gudu, a menţionat că UE va ajuta România pentru a depăşi criza PPA, potrivit declaraţiilor făcute recent de comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, în timpul unei întâlniri cu membrii Comisiei de profil din Camera inferioară a Parlamentului.

"După ce se va opri acest virus, când vom analiza ce s-a întâmplat, sunt convins că tot mai mulţi dintre noi, cei care locuim la ţară şi care avem o tradiţie în creşterea porcilor, vom fi mult mai precauţi", a afirmat, în timpul conferinţei de presă, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL, Ştefan Ilie.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a vizitat vineri primul complex de creştere a suinelor din judeţul Tulcea afectat de PPA şi apoi s-a întâlnit cu peste 50 de liberali în cadrul unei dezbateri pe tema politicilor europene.

Potrivit Autorităţii Sanitar-Veterinare, PPA evoluează în 207 localităţi din 12 judeţe, iar peste 230.000 de porci au fost sacrificaţi. Creşterea numărului focarelor de PPA s-a înregistrat după identificarea, la începutul lunii iunie, a primelor cazuri de PPA în gospodăriile private din satele aflate la graniţa româno-ucraineană din judeţul Tulcea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel