Pesta porcină a lăsat fără serviciu 200 de români

pesta porcina
pesta porcina

200 din cei aproape 500 de angajaţi ai societăţii Carniprod SA, singura exploataţie comercială de suine din judeţul Tulcea afectată de pesta porcină africană, vor rămâne fără locuri de muncă.

Circa 200 din cei aproape 500 de angajaţi ai societăţii Carniprod SA, singura exploataţie comercială de suine din judeţul Tulcea afectată de pesta porcină africană, vor rămâne fără locuri de muncă, potrivit datelor furnizate Agerpres de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristian Denuşi, a declarat marţi, pentru Agerpres, că managerii societăţii comerciale au transmis încă de la începutul acestei luni la AJOFM adresa în care menţionează numărul persoanelor care vor fi afectate de concediere colectivă. 

"AJOFM a solicitat printr-o adresă ulterioară conducerii societăţii private să menţioneze când am putea trece la măsurile de preconcediere, iar până în prezent nu am primit niciun răspuns. Este foarte posibil ca acest măsuri să fie puse în practică luna viitoare", a precizat Denuşi. Reprezentantul AJOFM a mai spus că toate persoanele care vor rămâne fără locuri de muncă în urma deciziei conducerii societăţii private afectate de pesta porcină africană vor fi luate în evidenţia instituţiei şi fie vor fi reîncadrate în muncă, fie vor fi recalificate într-o meserie pentru a putea fi angajate. 

La sfârşitul lunii trecute, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a confirmat înregistrarea virusului pestei porcine africane în societatea Carniprod SA, iar conform reglementărilor legale în vigoare s-a decis sacrificarea tuturor celor circa 45.000 de suine ale societăţii. 

Acţiunea de eutanasiere a debutat la începutul acestei luni

În judeţul Tulcea, potrivit DSVSA, există trei exploataţii comerciale în care porcii au ajuns la vârsta de sacrificare, iar conform Directivei 60/2002 a Comisiei Europene ei sunt supravegheaţi sanitar-veterinar timp de 30 de zile. Dacă după această perioadă analizele de laborator vor confirma faptul că nu au pestă porcină africană, exploataţiile vor putea livra porcii către un abator autorizat din alt judeţ. 

Pesta porcină africană a apărut luna trecută în zona de deltă a judeţului Tulcea după începerea vânătorii în delta ucraineană care a provocat migrarea mistreţilor pe malul românesc al Dunării, fluviu care constituie graniţa româno-ucraineană în această zonă a ţării. Mistreţii bolnavi au intrat în contact cu porcii domestici, în condiţiile în care ultimii menţionaţi sunt crescuţi deseori în stare de libertate de către unii locuitori ai satelor din Deltă. 

După înregistrarea focarelor de pestă porcină africană în gospodăriile private, DSVSA a trecut la eutanasierea suinelor din gospodăriile private, însă această măsură nu a reuşit să limiteze răspândirea virusului. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social şi din punct de vedere economic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel