Persoanele citate, obligate să se prezinte la comisiile de anchetă parlamentară. Aviz favorabil la Camera Deputaților

Comisia pentru regulament a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil, miercuri, modificărilor care prevăd obligativitatea persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară, precum şi sancţiuni pentru nerespectarea acestui lucru, a anunţat preşedintele comisiei, social-democratul Eugen Nicolicea. 

El a explicat că o propunere legislativă similară, care modifica legea Statutului deputaţilor şi senatorilor, a fost aprobată marţi în Comisia de statut, iar acum trebuie pusă în concordanţă cu Regulamentul Camerei Deputaţilor. 

"Este vorba de instituirea unor reguli în ceea ce priveşte citarea persoanelor care sunt obligate să vină la o comisie de anchetă, adică acele persoane din instituţiile ce au legături cu Parlamentul, asupra cărora Parlamentul exercită control. Evident că este vorba şi de persoanele care nu au o astfel de obligaţie instituită prin regula anterioară. Acestora li s-a precizat, pentru că nu existau înainte urmări ale refuzului, că pot să fie acuzate, dacă este cazul, de ascunderea unor date şi să împiedice aflarea adevărului", a precizat Nicolicea, menţionând că modificările au fost aprobate cu 3 voturi pentru şi unul împotrivă. 

Potrivit acestuia, prin modificările aduse s-a precizat în mod expres că poate să fie sesizat Parchetul de către comisia de anchetă. 

Obligații și sancțiuni

Întrebat în legătură cu faptul că deciziile CCR precizează doar obligaţia morală a persoanelor de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară, Nicolicea a răspuns: "CCR când vorbea de obligaţia morală reliefa faptul că nu avem trecut în regulament, în statut, care este lege, o altfel de obligaţie şi dacă nu este trecută niciun fel de obligaţie, nicio sancţiune, ea este doar morală, dar asta nu împiedică legiuitorul să stabilească obligaţii şi sancţiuni". 

Nicolicea a explicat că, în cazul audierii magistraţilor, aceştia nu vor putea fi audiaţi în privinţa modului în care au soluţionat dosarele. "Magistraţii, după cum ştiţi, în activitatea lor se bucură de independenţă, deci nu pot să fie audiaţi despre modul în care au soluţionat anumite dosare sau anchete. Dacă sunt audiaţi, sunt audiaţi pentru alte activităţi şi acţiuni care nu ţin de dosarele pe care le instrumentează", a subliniat Eugen Nicolicea. 

Comisia pentru regulament a decis şi abrogarea unui articol din Regulamentul Camerei care instituia necesitatea cvorumului de prezenţă la comisii, a mai spus el. 

"Am abrogat un articol din Regulament care instituia un cvorum la comisii, un cvorum de prezenţă, ceea ce este neconstituţional, este contrazis de vreo 8 decizii ale CCR. Cvorumul de prezenţă este obligatoriu doar la adoptarea legilor, hotărârilor şi moţiunilor, aşa scrie în Constituţie, aşa a mai decis şi Curtea, în cele 8 decizii, şi prin urmare acea prevedere este neconstituţională. La votul la plen pe articole nu este nevoie de cvorum, atunci de ce ar fi nevoie la comisii?", a adăugat Nicolicea. 

Întrebat dacă acest lucru ar însemna că şi audierea din comisiile de anchetă s-ar putea face cu doar doi - trei membri ai comisiei, Eugen Nicolicea a spus că este evident că în orice activitate a comisiei nu este nevoie de cvorum, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel