De departe vedeta verii, pepenele roșu este delicios și revigorant. El conține doar 46 de calorii la o 154 de grame, cam cât intră într-o cană, dar e foarte bogat în vitaminele A și C. Iată ce beneficii pentru sănătate aduce consumarea sa.
E dulce, zemos, ușor de digerat și plin de vitamine și alți compuși sănătoși. E de preferat să-l cumpărați din surse autorizate, iar dacă-l luați de la piață să-l și gustați, ca să nu aveți surprize.
Iată câteva beneficii pentru sănătate pe care la aduce consumul de pepene roșu.
1. Te ajută să te hidratezi
Să bei apă în fiecare zi este foarte important pentru buna funcționare a organismului. Dar, dacă ți-a greu, o parte din apa pe care ar trebui s-o bei o poți înlocui cu pepenele roșu. Acesta este compus, în proproție de 92% din apă, dar are - nu-i așa? - un gust mult mai bun. În plus, te va face să te simpli „plin" și-ți va tăia pofta de mâncare. Conține și fibre, iar combinația apă-fibre înseamnă că mănânci mai puțin.
2. Conține nutrienți și compuși naturali benefici
Între fructe, pepenele roșu e printre cele mai slab calorice. Are doar 46 d ecalorii la 154 de grame, adică mai puțin decât au fructele de pădure, spre exemplu. Pe lângă asta, în aceeași cantitate de pepene roșu mai aveți:
- Vitamina C (ajută celulele să lupte contra radicalilor liberi): 21% din cantitatea zilnică recomandată;
- Vitamina A: 18% din cantitatea zilnică recomandată;
- Potasiu: 5% din cantitatea zilnică recomandată;
- Magneziu: 4% din cantitatea zilnică recomandată;
- Vitaminele B1, B5 și B6: 3% din cantitatea zilnică recomandată.
Pepenele roșu conține, de asemenea, și carotenoizi, inclusiv beta-caroten și licopen, iar pe lângă ele și citruline, un amino acid important.
3. Conține compuși care previn apariția cancerului
Mai multe studii au arătat că licopenul și alți compuși din pepene au efecte anti-cancer. Licopenul, în mod special, este foarte eficient în prevenirea apriației cancerelor sistemului digestiv.
Un alt compus, cucurbitacin E are abilitatea de a inhiba creșterea tumorilor .
4. Îmbunătățește activitatea inimii
Bolile de inimă sunt principala cauză de mortalitate peste tot în lume.
Principalii factori de declanșare a acestora sunt cei legați de stil de viață și dietă, așa că pentru a preveni apariția lor exact la acestea trebuie „lucrat".
Or, mai mulți nutrienți din pepenele roșu ajută în acest sens.
Licopenul ajută la scăderea colesteroului și a tensiunii, citrulinul, un aminoacid crește nivelul de oxid nitric în organism. Or acesta asigură elascititatea vaselor sangvine, ajutându-le să se extindă.
Și vitaminele A, B6 și C, precum și magneziul și potasiul, sunt bune pentru inimă.
5. Scade inflamațiile și stresul oxidativ
Inflamațiile sunt factorul cheie pentru apariția multor boli cronice. Or, pepenele roșu combate inflamațiilor și efectele nocive ale oxidărilor, tocmai pentru că el conține licopene și vitamina C, puternici anti-oxidanți.
6. Previne apariția unor boli ale ochilor
Același licopen previne și apariia unor boli ale bătrâneții, precum degenerarea maculară (AMD), o problemă comună oculară care poate cauza orbirea la adulți.
7. Poate ajuta la ameliorarea durerii musculare
Citrulinul, un aminoacid care se găsește în pepenele roșu, poate reduce durerile musculare, crește rezistența la efort și performanțele.
8. E bun pentru piele și pentru păr
„Vinovate" sunt vitaminele A și C. Vitamina C ajuta organismul să producă colagen, o proteina căa ține piețea supla și întărește firul de păr. Vitamina A ajută la crearea d enoi celule și le repară pe cele afectate de radicalii liberi. Fără ea, pielea ar fi uscată și scorojită.
Pe lângă ele, licopenul și beta-carotenul previn deteriorarea pieleii.
9. Îmbunătățește digestia
Conține foarte multă apă și o cantitate mică de fibre - ambele importante pentru o digestie sănătoasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu