Pentru prima dată în București: un pacient cu o boală cardiacă gravă cu risc de moarte subită a primit un defibrilator special, complet extracardiac

Premieră medicală la București, unde unui pacient care suferă de o boală cardiacă ereditară rară cu risc de moarte subită i-a fost implantat un defibrilator care nu este conectat cu camerele inimii. 

Tehnologia se folosește cu succes deja în spitalele din străinătate, iar acum și pacienții din România pot avea acces la ea, la ARES.

Pacientul este un bărbat în vârstă de 57 de ani, pasionat de activități sportive, schi și motocros. Deși nu era cunoscut cu afecțiuni cardiace, în luna aprilie a resimțit dureri în zona pieptului și palpitații. La controlul cardiologic, rezultatele au fost aparent normale, însă medicul cardiolog a cerut teste suplimentare, pentru că în istoricul familial al pacientului existau mai multe cazuri de moarte subită, de cauză cardiacă. Testele amănunțite au arătat că pacientul suferă de sindromul Brugada, o aritmie cardiacă ereditară rară, care poate provoca tahicardii ventriculare și deces în somn.

Pentru astfel de cazuri, tratamentul uzual este implantarea unui defibrilator cardiac. Acest dispozitiv de mici dimensiuni se introduce sub piele, în zona umărului și este conectat printr-o sondă la mușchiul cardiac. Defibrilatorul monitorizează în permanență ritmul cardiac și aplică un șoc electric pentru a restabili ritmul normal al inimii, în momentul depistării unei aritmii. Defibrilatoarele clasice prezintă câteva riscuri de complicații. Cea mai întâlnită este endocardita, infecția țesutului care căptușește suprafața interioară a inimii.

Echipa ARES, condusă de dr. Denis Amet, medic specialist cardiologie și aritmologie, a decis în acest caz implantarea unui defibrilator special, sistemul BOSTON EMBLEM™ S-ICD, care este montat complet în afara inimii. Practic, dr. Amet a făcut două incizii, una la nivelul sternului și cealaltă în zona toracica laterală stângă și a creat astfel un buzunar pentru dispozitiv și calea pentru sonda acestuia. La detectarea unor bătăi neregulate ale inimii amenințătoare de viață, dispozitivul trimite un șoc electric mușchiului cardiac, restabilind astfel ritmul normal.

”Marele avantaj e că acest sistem este complet extra cardiac, subcutanat, astfel încât orice complicații ale sistemului sunt complicații subcutanate și nu complicații cardiace. Adică o infecție a sistemului va fi o infecție subcutanată și nu o infecție a inimii” explică dr. Denis Amet.

Acest tip de defibrilator este potrivit și pentru persoanele tinere care își doresc să ducă în continuare o viață activă. Cum este cazul pacientului de 57 de ani care își poate relua stilul de viață fără contraindicații. Cu acest tip de defibrilator, pacienții pot face sporturi care implică mișcări ample ale brațelor, precum culturism, tenis sau golf, contraindicate în cazul defibrilatoarelor clasice.

Sistemul EMBLEM™ S-ICD este compus dintr-un dispozitiv cu carcasă din titan și o sondă îmbrăcată cu un polimer special în amestec cu silicon, cu electrozi din aliaj de platină și iridiu. Bateria dispozitivului durează între 6 și 10 ani, în funcție de câte șocuri electrice descarcă. Pacienții care au un astfel de dispozitiv implantat pot face investigații imagistice, precum RMN. Dispozitivul este programat printr-un programator dedicat, iar înregistrările sunt verificate la distanță în telecariologie sau la controlul cardiologic de către aritmologul curant.

”Este un tratament pentru tulburările de ritm rapid, amenintatore de viata dar nu și pentru încetinirea lui. Indicația ideală este pacientul tânăr cu un risc de moarte subită, fără nevoie de a avea o stimulare cardiacă. Dar indicațiile se pot extinde către toate indicațiile unui defibrilator monocameral fără nevoie de stimulare” a declarat dr. Denis Amet.

Dr. Denis Amet este originar din Constanța și practică medicina în Franța, la un spital din Paris, unde a montat de-a lungul timpului mai multe dispozitive de acest tip. El face parte din echipa ARES, unde efectuează periodic proceduri complexe de aritmologie.

”Ne bucurăm că putem pune la dispoziția pacienților din România această tehnologie care se folosește deja în străinătate, cu multiple beneficii. Misiunea noastră este să aducem mereu cele mai inovatoare soluții de tratament, cât mai rapid, în slujba pacienților de la noi din țară. Tehnologia și inovația duc cardiologia la un alt nivel, cu soluții personalizate pentru fiecare pacient în parte, iar noi vom fi mereu în pas cu medicina inovatoare, pentru ca pacienții români să poată beneficia de aceleași standarde ridicate ca și cei din alte țări mai dezvoltate” a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical și fondatorul ARES.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel