Penitenciare. Oana Florea: Curtea Europeană a Drepturilor Omului ne-a condamnat

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Deputatul PSD Oana Florea a declarat luni că politica penală în România se bazează pe pedeapsă, afirmând că "se dă foarte uşor pedeapsa cu închisoarea", spre deosebire de alte ţări care au în vedere pedepse alternative.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului ne-a condamnat pentru încălcarea articolului 3 şi anume tratamente inumane şi degradante. Asta oferim cetăţenilor români care au greşit şi care se află în penitenciare. În România, media perioadei de detenţie este 25 de luni, în Europa media perioadei de detenţie este de 9 luni, iar europenii se străduiesc să o scadă în continuare. Politica noastră penală se bazează pe pedeapsă pentru fiecare greşeală, la noi se dă foarte uşor pedeapsa cu închisoarea, spre deosebire de alte ţări care au în vedere pedepse alternative, acestea fiind munca în folosul comunităţii, detenţia la domiciliu. În penitenciarele din România se poate face un parteneriat public-privat prin care putem folosi mâna de lucru de acolo, astfel încât penitenciarele să se poată întreţine, iar deţinuţii să aibă ocupaţie", a spus Oana Florea în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea pe tema privind situaţia penitenciarelor din România.

[citeste si]

Ea a adăugat că există în Parlament o propunere legislativă care se referă la faptul că pe întreaga perioadă a detenţiei deţinutul poate să participe la un curs de pregătire profesională şi o altă iniţiativă care prevede că penitenciarul trebuie să facă o fişă a deţinutului, cu două-trei luni înainte de eliberare, pentru a se identifica persoanele vulnerabile, respectiv deţinuţii care nu au familie, nu au casă, pentru a preîntâmpina recidiva.

Recidiva este cea mai mare din Europa

"La noi recidiva este cea mai mare din Europa, este de 43%. De ce? Reeducare- zero, asta se face în penitenciare. Oamenii care ies din penitenciar au nevoie de o a doua şansă, aceşti oameni din penitenciar sunt priviţi de majoritatea cetăţenilor ca nişte probleme, ca nişte ciumaţi, ca nişte oameni de care trebuie să se ferească. Dar ce facem noi, ca politicieni? Clasa politică are dreptul să se gândească aşa la ei? O altă propunere legislativă care este acum în Parlament se referă la faptul că firmele trebuie să fie încurajate să angajeze persoane care au executat o pedeapsă privativă de libertate. Cu adevărat, dacă credem în a doua şansă trebuie să le întindem o mână de ajutor acestor oameni. România nu are o punte acum între penitenciar şi viaţa din libertate, acolo este o fractură, oamenii cu probleme de familie care nu au unde să se întoarcă trebuie să beneficieze de o cartelă la o cantină, de o gratuitate la un mijloc de transport până îşi găsesc un loc de muncă", a mai spus Oana Florea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel