EXCLUSIV  Peleş, factură uriașă! Ministrul Romașcanu, în direct la DCNewsTV: E înfiorător

Castelul Peleş a primit factura pe luna ianuarie, iar suma este „înfiorătoare”, a spus ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, marți, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Cultura este și ea o activitate economică, dar nu numai. Și nu mai putem, adică lucrurile sunt destul de clare și duc la niște pierderi care nu mai pot fi recuperate. Cum se întâmplă și cu energia. (...) Cultura se chinuie, însă cultura există, indiferent de câte piedici îi punem. Noi avem un buget, anul acesta, cu 45 la sută mai mare decât cel de anul trecut. Singurul lucru de care a trebuit să avem grijă este să nu dăm creșterea pe gaze. Chiar acum mi-a trimis domnul director al Muzeului Național Peleș factura de energie. Este înfiorător!”, a spus Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, în cadrul interviului acordat DCNews.

„Noi am reușit, în ianuarie, să integrăm în Ordonanța 118 instituțiile de cultură și centrele culturale din administrarea centrală sau locală a statului, ceea ce îi va obliga - și pe Ministerul Energiei și pe furnizori - să compenseze până în ianuarie inclusiv prețul, iar din februarie oricum sunt incluși în schema de plafonare”, a subliniat Lucian Romașcanu.

„Deci, ne spuneți că, din bugetul Culturii, dacă ar fi să plătiți actualele facturi la energie, nu ați mai avea buget?”, a intervenit Bogdan Chirieac. „Nu am mai avea!”, a precizat ministrul.

„Eu vă spun un lucru pe care nu vreau să-l interpreteze nimeni. Anul trecut, vreo 83 la sută din bugetul Ministerului s-a dus pe salarii, restul alte cheltuielii, deci foarte subțire pe proiecte culturale. Noi cu această creștere am dat un nou suflu”, a mai spus Lucian Romașcanu.

Lucian Romaşcanu, despre problemele din cultură și din coaliția de guvernare

Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş, declarații

„Discutăm despre această sumă pentru ultima factură sosită la instituţia noastră pentru perioada 1-31 ianuarie 2022, în condiţiile în care consumul lunar a fost mai mic decât cel raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar totodată sesizând faptul că furnizorul a crescut din nou preţul unitar cu circa 27%. Situaţia este complicată în condiţiile actuale. Totul este delicat, este în analiză. Suntem în discuţii cu furnizorii. Guvernul României a aprobat OUG 3 de pe 31 ianuarie 2022 în care s-au stipulat prevederi privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Muzeul Peleş a completat, de asemenea, cereri pentru furnizorii de energie electrică şi gaze în susţinerea acestora cheltuieli şi în acordarea sumelor convenite şi stabilite prin aceste plafoane. Dar încă nu avem informaţia cât va fi acest plafon, care vor fi suplimentele acordate. Urmează ca managerul instituţiei şi Consiliul de Administraţie să ia în discuţie factura sosită ieri şi să stabilească măsurile necesare”, a declarat, marți, la Antena 3, Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel