PDL va vota pentru cercetarea lui Borbely, afirmă Blaga

blaga
blaga

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a anunţat că PDL nu va obstrucţiona justiţia şi va vota pentru începerea urmăririi penale a ministrului Mediului, Laszlo Borbely. Potrivit DNA, Borbely urmează să fie anchetat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

"PDL va face ce a făcut întotdeauna, noi nu am obstrucționat niciodată justiția în a-și face treaba. Chiar dacă au fost colegi de-ai noștri din partid în discuție, ați văzut, operativ, grupul parlamentar aflat în situația de a vota, a votat foarte repede", a afirmat el.

Blaga a evitat să comenteze prea mult subiectul dosarului ministrului Mediului. "Până la urmă, este un început de demers. Dl.  Borbely va trebui să își dovedească nevinovăția", a declarat preşedintele Senatului.

Vasile Blaga spune că problema udemeristului nu are de ce să afecteze coaliţia. "Este o relație, o problemă a dlui Borbely în legătură cu justiția. Nu văd de ce ar trebui să fie pe ordinea de zi a Coaliției", a adăugat el.

Potrivit prevederilor constituţionale pentru ca un ministru care este şi parlamentar să poată fi urmărit penal este nevoie de un aviz în acest sens de la Camera din care face parte.

Dacă pe numele unui parlamentar se poate începe urmărirea penală fără un aviz al Camerei din care face parte, pentru un ministru în funcţie este nevoie de o procedură specifică. Astfel, Constituţia, la art. 109, spune că numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. În urma unor decizii ale CCR s-a stabilit că pentru miniştri care nu sunt şi parlamentari cerere de începere a urmăririi penale trebuie aprobată de preşedintele României, iar pentru miniştrii care sunt deputaţi, cererea merge la Cameră, iar pentru miniştrii senatori solicitarea trebuie aprobată de Senat.

Citește și:

DNA cere ridicarea imunităţii parlamentare pentru Laszlo Borbely

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel