„Angajamentul de bună guvernare a României“ enunţat în 2009 odată cu venirea la guveranre a PDL s-a transformat uşor, usor, asumare după asumare, în programul de guvernare care doreşte dezmembrarea României.
Un prim punct important din promisiunea făcută de Guvernul Boc în 2009 este menţinrea salariilor şi a pensiilor la nivelul actual.
Prima asumare de răspundere a Guvernului în Parlament a fost pe pachetul de legi ce viza reducerea salariilor şi a pensiilor cu 25% şi respectiv 15%. Dintre aceastea doar una s-a materializat şi anume reducerea salariilor cu 25% în sectorul bugetar. Bineînţeles că nici pensiile nu au fost neglijate şi s-a introdus impozitarea de la un anumit cuantum în sus.
Prioritate PDL în 2009: protejarea locurilor de muncă
Această “prioritate” a Guvernului Boc s-a materializat din plin în sistemul bugetar în special în anul 2010, când aparatul sectorului bugetar a fost drastic redus, iar preşedintele a anunţat că trebuie să se ajungă la 900.000 de bugetari anul acesta. De aceste reduceri de personal au fost afectaţi toţi cei angajaţi în sistem printre care funcţionarii publici, poliţiştii sau cadrele didactice.
În programul de guvernare mai era vizată o creştere a numărului locurilor de muncă şi crearea de noi oportunităţi pentru zonele rurale.
Protejarea şi creşterea graduală a puterii de cumpărare a populaţiei
Această promisiune vine să decredibilizeze parcă şi mai mult Guvernul Boc. Deşi au promis că nu vor creşte taxele şi impozitele, după ce au venit la guvernare una dintre măsurile anti-criză a fost creşterea TVA de la 16% la 24%. De asemenea au crescut şi alte taxe şi impozite tot ca măsuri anti-criză.
Tăierea salariilor, creşterea TVA sau creşterea preţurilor, nu numai că nu a crescut puterea de cumpărare, ba din contră a scăzut dramatic nivelul puterii de cumpărare a românilor.
Reforma sistemului educaţional se vede în rezultatele de la bacalaureat
Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament asupra Legii Educaţiei iar efectele introducerii aceste legi se văd în acest moment al examenului de bacalaureat.
Această lege a generat ample poteste din partea profesorilor, însă reforma pusă la cale de guvern a continuat nestingherit.
Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în domeniul sanitar, un alt proiect pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Criza din sistem este resimţită în primul rând de pacienţi şi apoi de medici, cărora le-au fost diminuate salariile.
Unul dintre punctele centrale ale crizei din sistemul sanitar se vede în planul de concentrare a spitalelor, s-a ajuns astfel la situaţii în care oamenii sunt nevoiţi să meargă zeci de kilometrii până la cel mai apropiat spital. De asemenea există cazuri în care, aparatură nou achiziţionată, a rămas în vechile spitale pentru că nu avea loc în noul spital.
Diminuarea disparităţilor sociale şi regionale
Guvernul PDL şi-a menţionat încă din 2009 intenţia de a menţine coeziunea regională, însă în 2011 premierul se pregăteşte să îşi asume răspunderea în Parlament asupra legii ce prevede reorganizarea teritorială a României în 8 judeţe.
De asemenea măsurile de reducere a salariilor sau, deciziile luate doar pentru un anumit sector al populaţiei, a defavorizat ideea de diminuare a disparităţilor sociale.
Creşterea eficienţei activităţii parlamentare şi consolidarea credibilităţii acestei instituţ
Guvernul Boc a bătut toate recordurile în măsură de asumări ale Guvernului în faţa Parlamentului: de 8 ori în 3 ani de zile, pe 13 proiecte de lege. Spre deosebire guvernul Tăriceanu a avut doar o singură asumare în tot mandatul.
Această politică a asumărilor vine în contextul în care alianţa aflată la guvernare are majoritate parlamentară şi depinde doar de voturile venite de la membrii proprii, fără voturilor opoziţiei.
Guvernul PDL şi-a încălcat punct cu punct promisiunile făcute în 2009 şi suntem abia la mijlocul anului 2011. Rămâne de văzut dacă la finalul mandatului nu ne vor spune tuturor „un fleac, v-am ciuruit!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu