Păunescu-Boc, un incident uitat. Ce l-a făcut pe Ceauşescu să închidă Cenaclul Flacăra

cenaclu flacaraInterzicerea Cenaclului Flacăra a avut ca pretext tragedia de la Ploieşti. Atunci, o furtună izbucnită în timpul unei manifestări pe stadion a dus la prăbuşirea unei tribune şi moartea a cinci spectatori. Dacă Adrian Păunescu ar fi fost susţinut de regim, vinovaţii pentru accident ar fi fost găsiţi printre cei care răspundeau de starea tehnică a tribunelor. În realitate, Ceauşescu era incomodat de Cenaclul Flacăra şi aştepta un motiv ca să-l închidă.

Picătura care a umplut paharul a fost o întâmplare amuzantă, i-am spune astăzi, dar care în epocă echivala cu înalta trădare. La Constanţa, în timpul unui spectacol susţinut de Cenaclul Flacăra, Adrian Păunescu a intrat în dialog cu sala şi i-a salutat pe etnicii turco-tătari aflaţi în public. Iată că este posibilă prietenia între oameni, indiferent de etnie, a spus el. E posibilă convieţuirea paşnică, după secole de războaie.

„Ceauşescu-Boc“ - urarea care i-a adus decăderea lui Adrian Păunescu

Cum se spune în turcă „pace”, a mai întrebat el? Ştiind că urmează să se scandeze „Ceauşescu-Pace”, un spectator antiregim sau poate un provocator prezent la cenaclu i-a spus „Bok”, cuvânt care în turcă înseamnă, potrivit dicţionarului „materii fecale”.  Cei prezenţi atunci la Cenaclul Flacăra din Constanţa au scandat „Ceauşescu-Boc”, iar redactorii au consemnat ştirea, fără să cunoască traducerea, în revista Flacăra. Astfel, prin secţia de presă de la CC care avea şi vorbitori de turcă, întâmplarea care s-a petrecut la Cenaclul Flacăra din Constanţa a ajuns la Cabinetul 2, adică la Elena Ceauşescu.  Abili, liderii comunişti nu au dorit să îl transforme pe cel mai popular poet într-un martir şi au aşteptat prima ocazie de a lichida Cenaclul Flacăra. Ulterior, cu voie de la Securitate s-a pus în circulaţie, din mână în mână, un fel de „dosar” tras la xerox în care  se enumerau toate abuzurile lui Păunescu. Acest aşa zis  dosar fabricat de Securitate a alimentat multe din acuzaţiile publice la adresa lui Adrian Păunescu din anii 90.

Incidentele legate de numele proprii, asemănător celui de la Cenaclul Flacăra din Constanţa care înseamnă altceva într-o altă limbă nu sunt rare. URSS a lansat, în anii 80, un autoturism copiat după Fiat, pe care iniţial l-au botezat Jiguli. În finlandeză, asta însemna Bok, aşa că numele a fost schimbat în Lada. Ruşii nu vindeau foarte multe maşini în Finlanda, dar erau atenţi ca astfel de incidente să nu afecteze reputaţia mărcii naţionale auto.  În zilele noastre, românii nu-şi mai fac astfel de probleme cu numele politicienilor...

Citeşte şi:

Moştenirea lui Adrian Păunescu. Ce avere a lăsat în urmă poetul

Zeci de localnici din Bârca i-au adus un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. Vezi cine a mai fost la sicriul poetului

Conducerea Ateneului minte. Pentru Păunescu nu s-au putut decala concertele. De ce s-a decalat spectacolul din 25 septembrie?

Ce se întâmplă cu cărțile lui Adrian Păunescu. Cât costă cel mai scump exemplar

Adrian Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu

O slujbă religioasă în memoria poetului Adrian Păunescu va avea loc la troiţa din Topliţa

Poetul Adrian Păunescu a murit. Citeşte ultima poezie scrisă de maestru, pe patul de spital

De ce Adrian Păunescu nu are un diagnostic exact. Medicii se declară învinşi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel