Patriarhul Kiril, vizită România. Cozmin Gușă: Eveniment plin de semnificații

Consultantul politic Cozmin Guşă a afirmat, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, că vizita în România a Patriarhul Kiril al Moscovei este un eveniment plin de semnificații.

 
 

"Semnificația vizitei la Bucureşti a Patriarhul Kiril poate avea diverse valenţe. Pentru credincioșii ortodocși, atât de numeroși în România, va fi un soi de revelație culturală pentru că discuțiile din jurul acestei întâlniri care se va petrece, vor fi unele panortodoxe, care vor da ocazia de fel de fel de lămuriri, adică ce ne apropie și ce ne desparte de bisericile ortodoxe de rit răsăritean, care este istoria noastră comună și ce se poate întâmpla în continuare. Din acest unghi, pentru credincioșii ortodocși din România va fi un moment foarte interesant de dezbatere. Sigur, cu pro și contra. Dar e o încercare pe care, în ultimii zeci de ani, ortodocșii, sau cei care studiază acest fenomen, nu au avut-o", a explicat Cozmin Guşă.

Eveniment plin de semnificații

"Pentru analiștii de geopolitică, cum sunt și eu și mai sunt și alții, este un eveniment plin de semnificații, pentru că Patriarhul Kiril este partenerul cvasi-instituțional al președinției ruse, iar el personal este partenerul lui Vladimir Putin, care l-a propulsat în această funcție. Sunt doi oameni de vârste apropiate, care provin din același loc, din Leningrad, actualul Sankt Petersburg, din aceeași structură, structura fostului KGB. Patriarhul Kiril chiar îl imită pe anumite linii pe Vladimir Putin, iar dacă președintele Rusiei face judo, Patriarhul Kiril schiază sau se dă cu mașini de mare viteză. Aici avem un patriarh care vrea să câștige simpatia și a celor foarte activi, nu doar a celor fervenți religios. E clar că el va marca la fel cum a marcat, la un nivel mult mai mare, acum un an în februarie 2016, prin întâlnirea cu Papa Francisc de la Havana, care a avut, de asemenea, nenumărate consecințe cel puțin pe planul populației din America de sud care altfel a privit fenomenul ortodox", a afirmat consultantul politic.

Conform acestuia, trebuie să înțelegem că este o vizită care nu a venit de niciunde, este o vizită care se înscrie în contextul schimbărilor accelerate pe care noi tot nu vrem să înțelegem la nivel de politicieni (ei nu bagă în seamă aceste vizite).

Politicienii se prefac că nu o înțeleg

"Sunt câțiva analiști care o înțeleg, dar destul de puțini. În România, politicienii se prefac că nu o înțeleg. Ei nu înțeleg că lumea se schimbă atât de rapid. Ei nu bagă în seamă asemenea vizite religioase de mare magnitudine. Trebuie studiat felul în care vizita dintre Kiril și Papa Francisc a modificat diverse discuții. Trebuie studiat felul în care discuțiile dintre Kiril și Papa Francisc au decis vizita papei la Moscova, care s-a negociat în forma ei finală nu mai de parte de acum o lună și jumătate. Astea sunt lucruri care contează foarte mult", a continuat Cozmin Guşă.

De asemenea, potrivit consultantului politic, mai apoi, trebuie văzut felul în care Kiril încurajează ortodocsimul în China.

"Ortodoxia este încurajată în China. Ne gândim la cea mai mare concentrare de populație națională, cea mai mare țară din lume ca număr de populație, și acolo, patriarhul Kiril are strategiile separate de ceea ce face în Europa. Dacă vrem o concluzie, vedem cum încet încet bisericile tradiționale, prin forța dată de religie și numărul de credincioși, și-au dat mâna, apropo de biserica catolică și biserica ortodoxă, și au fel de fel de strategii ca să se impună din nou în fața curentelor de tip neoprotestant, care au dominat o perioadă în capitalism, în special în partea vestică a Europei. Este o luptă de putere, pentru că cineva ca patriarhul Kiril este ombilical legat de Vladimir Putin, din punct de vedere instituțional, cât și la nivel personal", a mai spus Cozmin Guşă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel