EXCLUSIV  Pastile pentru varice. Specialistul Sorin Băilă: Eficiente și la formele avansate de boală

Specialistul Sorin Băilă a fost întrebat despre administrarea medicației venotrope, acele pastile care se iau pentru întărirea venelor.

Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de CHIRURGIE VASCULARĂ de aici și doctor în științe medicale, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical, și despre administrarea medicației venotrope.

„Medicația orală este deosebit de eficientă, dar cu atât mai mult cu cât este administrată în perioade timpurii, adică în perioada precoce de boală. Însă are rol determinat și în forme mai avansate de boală. De asemenea, sunt și studii care au arătat și rolul lor în momentul în care se administrează periprocedural, înainte și imediat după procedură, indiferent dacă vorbim despre scleroterapie, laser sau chirurgie deschisă”, a explicat medicul Sorin Băilă în cadrul interviului.

„Intervențiile prin care se exclud varicele nu reprezintă intervenții cu risc mare, cu atât mai mult cu cât avem un diagnostic corect. Suntem stăpâni pe procedurile noastre și aplicăm corect metodele de protocol terapeutic”, a subliniat medicul Sorin Băilă.

Medicația trebuie luată toată viața? - a mai fost întrebat medicul. „Pentru boala cronică este o regulă!”, a spus Sorin Băilă. 

Dr Sorin Băilă: Tot ce trebuie să știi despre varice. Interviurile DC News și DC Medical

Venele sănătoase nu fac față unui obstacol de neînvins: kilogramele în plus

„Obezitatea este un factor de risc (n.r. - pentru varice). Am văzut pacienți cu insuficiență venoasă cronică severă până în stadiul final de ulcer de gambă, ulcere impresionante, voluminoase de gambă. Prin scanarea morfologică și funcțională a sistemului venos, venele erau perfect normale. Obezitatea este una dintre marile probleme de sănătate  - vorbim despre o mare problemă pentru boala venoasă cronică, pentru boala varicoasă, dar și o mare problemă pentru boala cardiovasculară”, a spus Dr Sorin Băilă la DC News și DC Medical. 

Care este probabilitate ca o persoană să aibă varice dacă părinții săi au suferit de această boală

„Este demonstrat că un descendent din doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă doar unul dintre părinți este varicos (dacă vorbim de bărbați). Dacă este de sex feminin, procentul poate să ajungă până la 62%. Femeile sunt mult mai expuse bolii decât bărbații. Progesteronul, hormon specific femeilor, determină o subțiere a peretelui venos. De asemenea, perioada de sarcină, când alături de acest exces de hormoni, în special progesteron, este și un volum circulant mai mare, cât și volumul mărit al uterului care poate să producă o compresie pe venele abdominale și să îngreuneze întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare”, a spus Dr Sorin Băilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel