Pastele FĂINOASE, mit destrămat. Slăbeşte mâncând sănătos

Pastele ''nu contribuie la îngrăşare'' şi, în anumite condiţii, ar putea chiar ajuta la slăbit, arată un studiu publicat recent.

Persoanele care doresc să slăbească sunt, în general, îndemnate să reducă aportul de carbohidraţi din alimentaţie, însă un studiu realizat în Canada a descoperit că pastele nu ar contribui la creşterea greutăţii corporale şi, mai mult, în anumite condiţii ar ajuta chiar la eliminarea kilogramelor în plus.

Carbohidraţii sunt consideraţi de multe ori vinovaţi pentru epidemia de obezitate, însă pastele nu merită o asemenea publicitate negativă, susţine o echipă de cercetători de la St. Michael's Hospital din Toronto, Canada, în urma unui studiu citat marţi de AFP şi UPI.

Spre deosebire de majoritatea carbohidraţilor rafinaţi, care sunt rapid absorbiţi în fluxul sanguin, pastele au un index glicemic (IG) scăzut, ceea ce înseamnă că au drept efect o creştere mai lentă a nivelului glucozei din sânge.

Pastele, alimentaţie sănătoasă

Studiul a descoperit că pastele nu contribuie la îngrăşare sau la creşterea cantităţii de grăsime corporală. De fapt, analizele au relevat chiar o mică scădere din greutate. Aşadar, contrar îngrijorărilor, poate că pastele ar putea face parte dintr-o alimentaţie sănătoasă, precum dieta IG, a declarat în cadrul unui comunicat de presă dr. John Sievenpiper, unul dintre autorii principali ai cercetării.

În cadrul studiului, ale cărui concluzii au fost publicate în jurnalul BMJ Open, oamenii de ştiinţă au efectuat o revizuire sistematică şi o meta-analiză a tuturor dovezilor disponibile în urma experimentelor controlate aleatorii, standardul de aur în cercetarea medicală. Au fost identificate astfel treizeci şi două de teste controlate aleatorii în care au fost implicate circa 2.500 de persoane, cu vârsta medie de 50 de ani şi un indice al masei corporale de 30,4, care au consumat paste în locul altor carbohidraţi în cadrul unei diete sănătoase cu index glicemic scăzut.

O jumătate de kilogram, scădere

Persoanele implicate în aceste experimente au mâncat, în medie, 3,3 porţii de paste pe săptămână în locul altor tipuri de carbohidraţi. O porţie echivalează cu circa o jumătate de cană cu paste gătite. Participanţii au pierdut circa o jumătate de kilogram din greutatea corporală în decursul unei perioade medii de monitorizare de doisprezece săptămâni.

Echipa de cercetători a atras atenţia că aceste rezultate se aplică în cazul unui consum de paste asociate cu alte alimente cu index glicemic scăzut, în cadrul unei astfel de diete. Cântărind dovezile, putem spune acum cu încredere că pastele nu au un efect advers asupra greutăţii corporale atunci când sunt consumate în cadrul unei alimentaţii sănătoase', a adăugat Sievenpiper.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel