Paşte 2018, sărbătoare tradiţională la Castelul Bran

Un Paşte tradiţional va fi sărbătorit la Castelul Bran, printr-o expoziţie reliefând obiceiuri din Ţara Bârsei.

Paşte 2018 O expoziţie în care este prezentat un interior ţărănesc din localitatea braşoveană Măieruş, ce cuprinde costume populare săseşti şi româneşti, precum şi fotografii vechi, înrămate, expuse în forma lor originală, care aduc în prim plan aspecte ale vieţii tradiţionale dintr-un sat din zona Ţării Bârsei, este deschisă, în perioada 12 martie - 16 aprilie, la Castelul Bran, au informat luni organizatorii.

Paşte 2018 ''Scopul organizării expoziţiei este acela de a aduce în prim plan aspecte ale vieţii tradiţionale dintr-un sat aflat în zona Ţării Bârsei (subzona etnografică Bârsa de Jos), în care elementele civilizaţiei săseşti au interferat cu cele ale locuitorilor români. Războiul de ţesut, diverse ţesături, masa tradiţională de Paşte fac parte din colecţia domnului Constantin Aitean, autorul monografiei comunei Măieruş'', a precizat, printr-un comunicat de presă, managerul PR la Castelul Bran, Bogdana Balmuş.

Paşte 2018 În zona Măieruş, atât românii cât şi saşii întâmpină Învierea Mântuitorului cu ouă roşii, friptură de miel şi multă băutură. Feciorii saşi proaspăt confirmaţi la Florii vor participa pentru prima dată, cu feciorii mai mari, la stropitul fetelor, în cea de a doua zi de Paşti. Pentru a-i împiedica, feciorii mai mari le fac tot felul de şicane.

Paşte 2018 Bobocii sunt atraşi cu un grup să ungă geamurile fetelor cu ulei sau unsoare, ca să aibă de lucru până vin feciorii la stropit, iar în acest timp, un alt grup de feciori, în deplină linişte, răvăşesc lemnele şi gunoiul de grajd prin toată gospodăria proaspeţilor feciori mari, împiedicându-i să meargă la stropitul fetelor cu parfum, conform sursei menţionate.

Paşte 2018 În cea de a doua zi de Paşte, feciorii merg în grupuri şi stropesc fetele cu parfum pentru care vor fi cinstiţi cu ouă roşii, lipiu (hoanclich) şi băutură. În a treia zi de sărbătoare merg fetele la stropit feciorii, dar nu cu parfum, ci cu apă din vale. Dacă în cea de a doua zi de Paşte o fată se împiedică şi cade, este udată toată cu apă din vale, se mai spune în comunicat.

[citeste si]

Paşte 2018 Sâmbătă, 17 martie, de la ora 12,00, Ansamblul ''Mugurelul'' din Râşnov va susţine în curtea interioară a Castelului Bran o serie de dansuri săseşti, pentru a aduce şi mai aproape de vizitatori atmosfera sărbătorilor pascale. Expoziţia dedicată Sf. Paşti este deschisă la primul etaj al Castelului Bran.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy