Scrisoarea Comisiei Europene: Ioan Mircea Paşcu, reacţie după CExN

Descriere foto:

Paşcu despre scrisoarea Comisiei Europene referitoare la justiţie: dialogul trebuie să continue pentru o informare corectă.

Vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, a declarat, vineri, după Comitetul Executiv Naţional al PSD, că nu îşi dă seama raţiunea pentru care Comisia Europeană a transmis scrisoarea în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea legilor justiţiei din România, subliniind că este nevoie de un dialog pentru o informare corectă a ambelor părţi.

'Fiind acolo, cam ştiu cum funcţionează lucrurile, aşa că dacă cineva apasă mai tare pe acceleraţie, obţine un rezultat potrivit (...) Nu-mi dau seama care au fost raţiunile pentru care au scris această scrisoare. Cert este însă că dialogul cu Comisia Europeană trebuie să continue tocmai pentru a exista o informare corectă din toate părţile. (...) După părerea mea, în faza în care a venit această scrisoare, nu mai poate să întoarcă lucrurile la loc. Un parlament serios nu-şi retrage dezbaterile şi lucrurile gata aprobate. Asta de principiu. Şi lucrurile astea cred că îl ştiu şi ei', a declarat Paşcu.

Potrivit acestuia, situaţia României este totală diferită faţă de a Poloniei, aici fiind vorba despre corectarea unor articole dintr-o legislaţie, conform solicitării Curţii Constituţionale.

'Nu neg că fiecare consideră că importanţa pe care o dă el problemei respective e cea mai mare. E vorba de Comisia Europeană, suntem membri în Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că nu se poate discuta cu Comisia Europeană, nu se pot lămuri anumite lucruri. De pildă, nimeni nu reuşeşte să răspundă la întrebarea: care sunt acele articole pe care ar trebui să le schimbăm, că nu mai păstrează independenţa justiţiei? Nimeni! Nimeni nu poate să dea un răspuns la această chestiune. E o problemă generală independenţa justiţiei, dar concret pe articolele alea... Pentru că legislaţia aceasta corectează nişte articole, nu introduce legi noi. Ori, lucrul acesta e firesc şi fiecare parlament din lume are dreptul să-l facă', a mai afirmat eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu.

Comisia Europeană a transmis, miercuri, că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din justiţie. 'Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces', se arată în declaraţie.

[citeste si]


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26