Paşaport vaccinare. Maria Grapini, replici aprinse cu Ligia Popescu (PNL) şi Alin Burcea (ANAT): "E total greşit. Se transmite o chestiune eronată"

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Europarlamentarul Maria Grapini a avut un schimb aprins de replici cu Ligia Popescu, de la PNL, dar şi cu Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT, pe tema paşaportului de vaccinare. Totul a plecat de la declaraţiile diferite ale ministrului Economiei, Claudiu Năsui, şi premierului Florin Cîţu pe acest subiect. 

„Ce ne dorim noi în industria turistică e să deschidem cât mai mult această industrie pentru toate ţările şi să avem inclusiv acorduri bilaterale cu unele ţări, probabil. Mă refer aici la Grecia, la Israel, ţări care şi-au arătat intenţia aceasta”, declara Claudiu Năsui despre posibilitatea unui astfel de "paşaport". 

Acesta a fost contrazis de premierul Cîţu. 

"Opinia Guvernului, așa cum am mai spus-o, este că nu avem această discuție în acest moment. Este prematur când ai doar un început de campanie de vaccinare nu poți vorbi de un pașaport de vaccinare. Dacă vom avea toată populația vaccinată, atunci, da, bineînțeles.

Nu e niciun mandat să discutăm bilateral cu Grecia pentru un pașaport de vaccinare. Guvernul nu a dat un astfel de mandat niciunui ministru.

Nu putem discuta în acest moment despre așa ceva când avem doar o mică parte din populație (vaccinată – n.r.), chiar dacă suntem prin țările avansate din UE care au o campanie de vaccinare de succes. Să avansăm cu campania de vaccinare și discutăm apoi", a precizat premierul.

Maria Grapini, discuţii aprinse pe subiect. "Se transmite o chestiune eronată"

Iată mai jos dialogul dintre Maria Grapini, Ligia Popescu şi Alin Burcea. 

Ligia Popescu: Vom vedea care va fi agenda discuţiilor premierului şi vă asigur că veţi avea poziţia oficială la fel de clară ca şi aceea exprimată de premier azi, care e singura poziţie oficială. (n.r. Iată ce a spus Ligia Popescu când i s-a amintit că vicepremierul Dan Barna a anunţat că se discută despre un paşaport de vaccinare) Bineînţeles că trebuie să se discute, cât timp se discută la nivelul UE. Până la mandat oficial, confirmat, pe baza căruia Guvernul acţionează, e cale lungă. Lucrurile sunt clare. 

Maria Grapini: Vreau să îi spun doamnei Popescu că se naşte o confuzie. În momentul în care ministrul de resort spune limpede şi clar, nu ca răspuns la jurnalişti, că vrea acord bilateral cu Grecia şi Israel, se transmite o chestiune eronată şi spre operatorii din turism, nu doar spre cetăţeni. Dacă e o singură poziţie a Guvernului, atunci să o dea primul ministru, şi ministrul să meargă cu decizia premierului. 

Alin Burcea: În primul rând, remarc cu stupefacţie că lucrurile nu sunt deloc aprofundate. Cei care discută vorbesc numai de o adeverinţă, deşi titlurile din presă zic de paşaport. Paşaportul ne zgârie pe ureche. Multă lume vine şi spune că sunt drepturi încălcate, dar în realitate lucrurile sunt altfel. Doamna Grapini a fost ministru, nici eu nu am fost portar în vreun Guvern, ci secretar de stat într-un minister serios. Vreau să spun că lucrurile nu sunt aşa. Nu trebuie să întrebe un ministru pe premier dacă se poate duce în stânga şi în dreapta. Dl Năsui a avut un set de discuţii cu Grecia, în care grecii, văzând că nu se mişcă nimic la Bruxelles pentru o decizie, vin cu propuneri pentru români. Grecii sunt dispuşi să ne primească la ei dacă avem vaccinul făcut; 2. dacă avem test PCR; 3. dacă avem 90 de zile de când am avut COVID şi este o adeverință care se dă; 4. se gândesc să facă un test rapid la frontieră. Săptămâna viitoare, din câte ştiu de la minister, trebuie să vină domnul Năsui cu un memorandum în Guvern. 

Nu vorbim de paşapoarte, cred că e o greşeală să vorbim de asta. Dna Merkel a spus adeverinţă. 

Maria Grapini: Dle Burcea, cu tot respectul, cum naiba un ministru să aibă puncte de vedere fără să le fi discutat în Guvern? Eu nu m-am dus niciodată, ca ministru, la discuţii cu IMM-urile fără să fi discutat în Guvern care este poziţia mea şi care este iniţiativa mea. Cum adică? 

Alin Burcea: Doamna Grapini, dar nu trebuie să te duci la premier decât dacă ai ceva concret. Deci în discuţiile avute de dl Năsui cu ministrul Turismului din Grecia s-a stabilit ce îşi doresc, săptămâna viitoare se prezintă un memorandum în Guvern. 

Maria Grapini: Nu, total greşit, cu tot respectul. 

Alin Burcea: Probabil am fost în Guverne diferite, cu tehnică guvernamentală diferită. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel