Partidul Verde cere demisia ministrului Kelemen Hunor pentru distrugerea Roşiei Montana

ROSIA MONTANA - UTILAJE
ROSIA MONTANA - UTILAJE

Partidul Verde cere demisia Ministrului Kelemen Hunor pentru distrugerea Roşiei Montana şi solicită PIN să se exprime public dacă susţine sau nu închiderea Centralei nucleare de la Cernavodă!

Partidul Verde face referire la un comunicat al PIN în care Lavinia Șandru face afirmaţii fără acoperire şi pretinde că „din declaraţiile publice ale reprezentanţilor PV şi PER ar fi reieşit susţinerea pentru exploatarea cu cianuri a zonei Roşia Montana”.

Partidul Verde se opune categoric exploatărilor miniere pe bază de cianuri în Europa şi în lume, nu doar în România. La Consiliul Partidului Verde European de la Barcelona din 19-21 Martie 2010, Partidul Verde din Romania a propus Rezoluţia "The necessity of European legislation against cyanide based mining" ("Necesitatea unei legislatii europene împotriva exploatărilor miniere pe bază de cianuri"), care a fost adoptată de plenul Consiliului Verzilor Europeni. Pe 5 Mai 2010 Parlamentul European a adoptat această Rezoluţie referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din Uniunea Europeană.

De asemenea, comunicatul mai arată că Partidul Verde a cerut în stradă, pe 20 Ianuarie 2011, includerea sitului istoric Roşia Montana în cadrul Patrimoniului Cultural Universal (UNESCO). Evident, PIN nu a participat la acst protest. Obiectivul protestului nostru a fost acela de a proteja mediul, oamenii de la Roşia faţă de efectele nocive ale mineritului pe bază de cianuri, dar și de a împiedica distrugerea patrimoniului subteran și suprateran. Partidul Verde cere astăzi demisia Ministrului Culturii, după ce Kelemen Hunor a aprobat certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic de la Roşia Montană, monument istoric din grupa valorică A, recunoscut cu valoare naţională.

Preşedintele executiv PV, Mugur Mihăescu, regretă faptul că nu a fost îndeajuns de explicit şi că declaraţiile sale recente au lăsat loc de interpretări tendenţioase: „Probabil că doamna Şandru s-a uitat la emisiunea de pe B1 din Thailanda. La emisiunea domnilor Turcescu şi Cristoiu am fost cât am putut eu de clar. Partidul Verde este împotriva exploatării cu cianuri! Noi spune NU otrăvii pe care ne-o servesc canadienii. Ca om de afaceri apreciez că într-un bussines în care statul român are 20%, iar compania Gold Corporation are 80%, asta este o afacere păguboasă pentru statul român. Oricum, chiar dacă statul român va exploata vreodată aurul de acolo, nu trebuie să îl extragă niciodată cu tehnologii care folosesc otrăvuri şi care pun în pericol viaţa oamenilor, a florei şi faunei!”

Prim-vicepreşedintele verzilor, Toni Momoc, a declarat că PV, ca promotor al fuziunii tuturor partidelor ecologiste din România, este gata sa poarte discuţii pentru intrarea PIN în familia verde din Romania. „Am aflat că PIN a ales recent drumul ecologiei. Îi felicităm pentru această nouă direcţie politică! Dacă Lavinia Şandru va declara public că susţine Punctul 8 de la Timişoara, avem un punct de pornire al negocierilor. Nu ştim care este poziţia PIN faţă Charta Verzilor Europeni şi de valorile Verzilor Europeni!?

Atunci când, după Fukushima, noi am ieşit pe stradă împotriva energiei nucleare, PIN nu a avut nicio reacţie: îi solicităm public doamnei Şandru să se exprime clar pentru sau împotriva energiei nucleare. Este de acord PIN cu închiderea centralei nucleare de la Cernavodă? Care este poziţia PIN faţă de Referendumul pe care îl propune PV pe tema amplasării de noi reactoare nucleare în România?”, se mai arată în comunicatul Partidului Verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel