Partidul Patria, a lui Usatîi, exclus din alegeri în R. Moldova. Ce spun UE și SUA

Curtea Supremă din Republica Moldova a menținut sâmbătă o decizie a Curții de Apel Chișinău care stabilea că partidul pro-rus ”Patria”  nu va mai putea participa la alegerile parlamentare organizate la 30 noiembrie.

Partidul Patria, care s-a desprins din rândul comuniştilor şi care avea şanse să intre în Parlament, este acuzat că ar fi primit ilegal, din străinătate, finanţări de aproape o jumătate de milion de euro.

În presă a apărut cu o săptămână înainte de scrutin o înregistrare audio în care liderul ”Patria”, Renato Usatîi, recunoaște că lucrează pentru serviciile secrete ruse.

Ulterior, Usatîi a părăsit Chișinăul cu destinația Rusia, țară care a denunțat excluderea din alegeri a partidului Patria, spunând că decizia pune la îndoială corectitudinea scrutinului de duminică.

Șeful Misiunii UE la Chișinău a declarat că o schimbare în structura candidaților electorali cu puțin timp înainte de alegeri provoacă îngrijorare.
Uniunea Europeană a luat cunoştinţă de decizia Curţii de Apel de a exclude partidul Patria de la alegerile din 30 noiembrie, din motiv că a încălcat legislaţia Republicii Moldova privind finanţarea [partidelor] .

O schimbare în structura candidaţilor electorali cu atât de puţin timp înainte de alegeri provoacă îngrijorare. Uniunea Europeană apelează la Republica Moldova să se asigure că alegerile generale sunt organizate conform normelor internaţionale şi europene pentru alegeri democratice", s-a menționat în răspunsul oferit de instituție la solicitarea postului de radio, conform unimedia.info.

Și Ambasada SUA a avut o reacție la scoaterea din cursa electorală a partidului lui Renato Usatîi. În comunicatul misiunii diplomatice se menționează că „Deși nu suntem la curent cu toate dovezile luate în considerare de Curtea de Apel în acest caz, suntem extrem de îngrijorați de respectarea supremației legii și asigurarea unui proces electoral democratic și corect".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel