Partidul Mișcarea Populară, reacție la decizia Guvernului de renegociere a PNRR

Partidul Mișcarea Populară, reacție la decizia Guvernului de renegociere a PNRR
Partidul Mișcarea Populară, reacție la decizia Guvernului de renegociere a PNRR

Decizia Guvernului Ciucă de a solicita Comisiei Europene o renegociere a PNRR va decala calendarul de implementare pe o perioadă indefinită, punctează Partidul Mișcarea Populară.

"Pe scurt, există riscul ca România să rămână, în 2022, doar cu cererea de plată de aproximativ 2,9 miliarde de euro, înaintată recent.

PMP consideră că va exista un singur efect imediat: repetarea scenariului cu fondurile europene pentru cadrul financiar 2014 – 2020. Lipsa de implicare din partea autorităţilor va duce la o absorbţie foarte slabă şi târzie a banilor de la Uniunea Europeană, cu efecte aproape de 0, în special pentru mediul de afaceri", transmit reprezentanții Partidului Mișcarea Populară.

"Pentru a implementa PNRR în beneficiul românilor, Partidul Mişcarea Populară propune pentru renegocierea PNRR trei obiective majore:

- Finanţarea la o valoare corectă a proiectelor de investiţii în infrastructură. Pe fondul inflaţiei, banii prevăzuţi iniţial nu vor fi suficienţi.

- Susţinerea agriculturii româneşti prin dezvoltarea sistemului de irigaţii şi a unui sistem de distribuţie, colectare şi procesare a produselor agricole.

 - Dezvoltarea capacităţilor de producţie de energie. Nu este suficient să extragem gazul din Marea Neagră, trebuie să şi traversăm cu ţevile Podişul Dobrogei", menționează reprezentanții Partidului Mișcarea Populară.

Se discută renegocierea PNRR din cauza crizei alimentare de la nivel mondial generată de războiul din Ucraina

Conform unor surse, se discută renegocierea PNRR.  În coaliție se discută renegocierea PNRR din cauza crizei alimentare de la nivel mondial generată de războiul din Ucraina: de exemplu, 23% dintre cereale proveneau din Ucraina, 50% din uleiul de floarea soarelui provenea din Ucraina. Astfel, PNL vrea să introducă în PNRR și irigațiile.

Un alt subiect este cel legat de independența energetică și în acest sens, prin PNRR, vor fi acordați mai mulți bani pentru exploatarea de gaze și energie verde, conform unor surse PNL.

De asemenea, prin PNRR, se dorește capitalizarea firmelor prin acordarea de noi granturi. 

În plus, potrivit discuțiilor, se pare că 1,1 miliarde lei vor fi acordate pentru spitale noi sau secții noi, 600 milioane euro pentru modernizarea celor existente. În total, este vorba de 25 spitale noi care să deservească mai multe orașe, ca obiective regionale, nu doar marile centre.

"Astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, operaţionalizăm Agenţia specializată să gestioneze investiţiile în domeniul sănătăţii. Este o ordonanţă de urgenţă prin care realizăm, practic, punerea în funcţiune a tuturor mecanismelor prin care putem să beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR - şi aici vorbim de 2,5 miliarde de euro, fără TVA, pentru investiţii şi reforme în sistemul medical", a precizat Ciucă, săptămâna trecută, înaintea şedinţei de Guvern.

El a spus că, prin această ordonanţă, se va asigura mai multă coerenţă şi derulării proiectului celor trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova.

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis, joi, miniştrilor că este nevoie de acelaşi efort susţinut şi de coordonare pentru ca Guvernul să-şi poată îndeplini ţintele şi jaloanele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Doresc să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în rezolvarea tuturor aspectelor care au vizat înaintarea primei cereri de finanţare la Comisia Europeană. Am reuşit astfel să ne îndeplinim obiectivul şi folosesc această oportunitate pentru a reaminti şi sublinia încă o dată că avem nevoie de acelaşi efort susţinut, de aceeaşi coordonare, pentru a putea să îndeplinim jaloanele, să îndeplinim ţintele şi, în felul acesta, să asigurăm coerenţă implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a subliniat că efortul de până acum privind îndeplinirea angajamentelor asumate prin PNRR a fost posibil şi datorită dialogului susţinut cu Comisia Europeană.

"De asemenea, doresc să subliniez că acest efort a fost posibil şi datorită colaborării şi dialogului deschis şi susţinut cu Comisia Europeană - şi subliniez acest aspect mulţumindu-i domnului ministru Boloş şi tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene", a mai declarat Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel