EXCLUSIV  PĂRINȚII, pericol de EPUIZARE în izolare, când devin simptomele EXTREME. Psihologul Leca: Dacă el se prăbușește, se prăbușește și copilul

Psihologul Radu Leca a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre fenomenul epuizării psihice la părinţi, în perioada izolării impuse de pandemie. 

Riscul de epuizare psihică este în creştere, dat fiind faptul că părinţii trebuie să joace acum şi rolul de dădacă, profesor, partener de joacă, dar să mai şi muncească, dacă au parte de un job pe care îl pot exercita de acasă. 

"Evitarea burnout-lui la părinţi. În aceste momente în care părintele face totul de acasa, neavând acces la lucrurile/acţiunile/evenimentele ce îndepărtau stresul, acesta poate intra în burnout punând în pericol binele superior al copilului.

Când devin simptomele EXTREME

Burnout-ul este o afecţiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică şi emoţională. Acesta apare ca urmare a acumulării în timp îndelungat a stresului. Burnout-ul apare gradual, iar simptomele devin extreme dacă expunerea la stres nu se modifică și dacă persoana nu găsește modalităţi pentru a-l gestiona. Etapele prin care trece subiectul până ajunge la epuizare sunt: nevoia puternică de afirmare (cine îl vede, cine îl aude, ce părere se formează despre el) neglijarea nevoilor personale (nu îi mai pasă de nimic ce ţine de el), apariţia situațiilor conflictuale fie acasă, fie la birou (certurile cu colegii de la muncă si conflictele deschise acasă cu partenerul de viaţă), negarea problemelor (subiectul spune NU la orice problemă şi nu acceptă existenţa ei), izolarea de familie, schimbarea comportamentului şi în final colapsul emoţional.", a declarat Radu Leca în exclusivitate pentru DCNEWS. 

Sfaturi pentru evitarea epuizării psihice

"Ca părinții să nu intre în burnout au nevoie să:

1. Împartă corect responsabilităţiile;

2. Împartă corect timpul petrecut la job şi timpul petrecut cu familia;

3. Gestionarea timpului este primordială;

4. Responsabilizeze copiii.

Părintele este primul învățător și stâlp emoţional al copilului. Dacă el se prăbuşeşte, se prăbuşeşte şi copilul.", a mai spus psihologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel