Papa Francis, sfidat de Cavalerii de Malta. Ancheta prezervativelor, casus belli în lumea catolică

Autoritatea Suveranului Pontif este sfidată de Cavalerii de Malta, un ordin religios fondat în secolul XI. Gestul de frondă este  considerat doar vârful aisbergului, într-un război la vârful lumii catolice, între reformiști și tradiționaliști. Ordinul de Malta a decis să nu permită investigarea modului în care o fundație patronată de acesta a ajuns să distribuie prezervative în Myanmar, deși Biserica Catolică interzice folosirea mijloacelor anticoncepționale.

Papa Francis se confruntă cu cea mai gravă criză de la instalarea sa la Vatican.  Ordinul Cavalerilor de Malta a respins o anchetă ordonată personal de Suveranul Pontif, escaladând conflictul cu Sfântul Scaun. Ministrul de Externe al Vaticanului, al doilea în ierarhia statului pontifical, fusese trimis să investigheze cum a ajuns o fundație a Cavalerilor de Malta să distribuie prezervative într-un program de control a nașterilor, în Myanmar. Ordinul de Malta a anunțat astăzi că nu va coopera cu autoritățile pontificale, întrucât dorește să-și apere suveranitatea.

Gravitatea problemei ține de modul în care a fost refuzat Papa Francis și de caracterul public al confruntării. Analiștii din presa catolică susțin că este vorba, de fapt, despre revolta conservatorilor, care se opun viziunii sociale și reformelor inițiate de Papa Francis.

Marele cancelar al Ordinului, Albrecht von Boeselager, a refuzat să demisioneze după izbucnirea scandalului generat de publicarea știrii că o fundație catolică finanțează controlul sarcinilor prin folosirea prezervativelor, într-o țară asiatică, scrie presa britanică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel