EXCLUSIV  Pandemii tăcute. Consilierul prezidențial Diana Păun: Statisticile scot la lumină o realitate tristă în România. O POVARĂ care crește rapid

Dr. Diana Loreta Paun, Consilier Prezidențial al Departamentului de Sănătate Publică
Dr. Diana Loreta Paun, Consilier Prezidențial al Departamentului de Sănătate Publică

Consilierul prezidențial Diana Loreta Păun, a vorbit despre importanţa prevenției în ceea ce privește îmbunătățirea stării de sănătate a românilor, dar şi despre o serie de măsuri și soluții care ar trebui luate în acest sens.

Dezbaterea transmisa de DC News TV, realizată de către jurnalistul Val Vâlcu, care a avut tematica Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, a avut-o ca invitat pe Consilierul Prezidențial al Departamentului de Sănătate Publică, Diana Loreta Păun.

”România a alocat resurse importante dedicate sistemului sanitar în ultimii doi ani”

Referitor la resursele financiare alocate sistemului de sănătate publică din România, Diana Loreta Păun a menționat:

”Trebuie să recunoaștem că România a alocat resurse importante dedicate sistemului sanitar în ultimii doi ani, dar într-adevăr trebuie pus accent mai mare pe măsurile de prevenție a îmbolnăvirilor pentru că vorbim de pandemii, să nu uităm că există și pandemii tăcute iar diabetul este una dintre ele, la fel cancerul sau bolile cardio-vasculare.

Ori statisticele pe care le cunoaștem cu toții aduc în lumină o realitate tristă în România. Principalii indicatori ai morbidității prin bolile transmisibile plasează țara noastră pe primele poziții în Uniunea Europeană”, a spus consilierul prezidențial. 

Factori de risc care influențează starea sănătății românilor

”E o povară care crește rapid și reflectă inclusiv îmbătrânirea populației, dar și schimbările în prevalența și distribuția factorilor de risc. Printre factorii de risc aș menționa comportamentele alimentare cu risc pentru sănătate, sedentarismul, consumul de alcool, fumatul, chiar consumul de droguri ilegale sau consumul neadecvat de medicamente, comportamentele necorespunzătoare de igienă personală, comportamentele violente și nu în ultimul rând utilizarea necorespunzătoare a serviciilor medicale preventive”, a mai adăugat aceasta.

Diana Loreta Păun este de opinie ca mai mult de 40% din decesele provocate de bolile netransmisibile pot fi evitate prin promovarea unor politici susținute de prevenție și sănătate pentru populație.

Prevenția, plasată în centrul sistemului de sănătate

În cadrul dezbaterii, consilierul prezidențial al Departamentului de Sănătate Publică mai informează că: ”Programul prezidențial asumat pe prevenția și educația pentru sănătate are prioritate zero încă din primul mandat al d-lui președinte Iohannis.

Cred că provocările din contextul actual al pandemiei indică necesitatea reconstrucției sistemului de sănătate care să plaseze în centru prevenția vizând din perspectiva mea trei paliere. Respectiv: informarea și educarea populației în domeniul medical, dobândirea si deprinderea unor aptitudini care să fie favorabile sănătății și implicarea activă populației în păstrarea propriei sănătăți”.

Factori de care depinde o implementare de succes a politicii de prevenție 

Consilierul prezidențial al Departamentului de Sănătate Publică este de părere că: ”Succesul implementării unei politici de prevenție ține de o serie de factori esențiali iar pe primul loc este susținerea mecanismului de plată și rambursare care să permită o schimbare centrată tocmai pe această componentă de prevenție, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un rol central în acest domeniu”.

”Trebuie valorificată la adevăratul potențial și contribuția medicilor de familie în componenta de informare și educare pentru sănătate iar din zona rambursării pornește o creștere a valorizării medicilor de familie adăugând că la acest moment CNAS are un grup de lucru cu colegiul medicilor care discută inclusiv aceste mecanisme de rambursare pe zona de prevenție”, a concluzionat Diana Loreta Păun, Consilierul Prezidențial al Departamentului de Sănătate Publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel