Panama Papers. Scurgeri masive de documente: Secretele financiare ale bogaților lumii- Filiera românească

De duminică seară, lumea este bulversată. Scurgeri masive de documente care aparțin firmei Mossack Fonseca, a patra firmă la nivel mondial de avocatură offshore, expun secretele financiare ale bogaților lumii: lideri mondiali, corporații internaționale, membri ai crimei organizate, afaceriști controversați.

RISE Project  este partenerul pentru România al proiectului de investigație global #PanamaPapers. International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung, care a primit informațiile de la o sursă anonimă, au cooperat cu jurnaliști din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume. Documentele au fost analizate de 370 de jurnaliști din 78 de țări.

Mossack Fonseca are sediul în Panama, de acolo și numele dosarului de presă- Panama Papers. Firma de avocatură și servicii juridice are filiale în 35 de țări. Mossack Fonseca este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan și structuri offshore, principalele instrumente pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită și altele. Documentele scurse din Panama dau informații despre mai mult de două sute de mii de entități offshore. Documentele oferă detalii cu privire la afacerile secrete a 128 de politicieni și demnitari din întreaga lume. În ele apare inclusiv cel mai bun fotbalist din lume, Lionel Messi, care deține o companie în Panama înregistrată de Mossak Fonseca, Mega Star Enterprises Inc. Documentele zguduie inclusiv FIFA, indicând că firma de avocatură a lui Juan Pedro Damiani, membru în comisia de etică a FIFA, are relații de afaceri cu persoane implicate în scandalul FIFA, mai precis cu fostul vicepreședinte Eugenio Figueredo, care ar fi primit mită pentru acordarea unor drepturi de televizare. Documentele arată că firma de avocatură a lui Damiani din Uruguay a reprezentat un offshore conectat la Hugo și Mariano Jinkis, tată și fiu, acuzați că ar fi dat mită pentru a câștiga drepturile de televizare ale evenimentelor fotbalistice din America Latină. Damiani mai reprezintă șapte companii care au legături cu Figueredo, potrivit sursei citate.

Filiera românească

În ultimii 20 de ani, Mossack Fonseca a depozitat secretele unor mari afaceri din România.  Documentele scurse din baza de date a firmei Mossack Fonseca arată cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Onești și ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roșia Montană. Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană, a apelat și el la aceiași avocați din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor '90. Tot în documentele panameze regăsim și filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munții Apuseni dar și alte firme active în extracția petrolului și gazelor naturale. Vasile Frank Timiș a folosit firma Castle Europa Limited înființată în Bahamas de avocații Mossack Fonseca în afacerile demarate în România în 1997. Documentele îi mai listează pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetată de procurori pentru corupție, și arată cum s-au reprofilat apoi în alte afaceri cu minerale și gaze naturale. Alți afaceriști de top din România, pe care RISE Project îi va prezenta în zilele următoare, au fost clienții casei de avocatură din Panama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel