Pambuccian, despre viitorul romilor: Au nevoie de educație, sănătate și locuri de muncă

varujan_pambuccian
varujan_pambuccian

Pentru a se dezvolta, romii au nevoie de educație, sănătate și de cunoașterea unor meserii care se cer pe piața muncii, a declarat, sâmbătă, liderul reprezentanților minorităților din Parlament, Varujan Pambuccian, la evenimentul organizat de Partida Romilor privind protocolul încheiat cu PSD.

”Am văzut că există două feluri de romi: cei care s-au școlit foarte mult și care nu își mai știu limba și lucrul ăsta nu e bine și care începul cu încetul își uită rădăcinile și lucrul ăsta nu e bine, și un număr foarte mare de romi care continuă să fie analfabeți sau care continuă să abandoneze școala, iar lucrul ăsta e cu atât mai rău”, a spus Varujan Pambuccian, citează NewsIn.

În opinia liderului minorităților, se impune înființarea unui liceu în care să se predea și limba romani, pentru ca, ulterior, absolvenții să dezvolte proiectul de educație al romilor.

”Ne-am gândit și am început să facem lucrul ăsta, așa cum există un liceu german, așa cum există un liceu sârb, așa cum există foarte multe licee în care se predă o limbă în mod intensiv, e nevoie și de un liceu în care să se predea și limba romani și în care copiii romi să poate să vină și de la care după aceea să poată să iradieze o rețea întreagă de școli în care copiii romi să se simtă bine la școală, în care ei să poată să învețe, în care să li se spună cât de important este învățatul ăsta pentru tot ceea ce urmează să li se întâmple în viață”, a explicat Pambuccian, adâugând că are încredere în Partida Romilor, dar și în proiectul susținut de Nicolae Păun, pe care îl va ajuta în demersurile sale privind proiectele educaționale pentru romi.

Totodată, Pambuccian a notat și cât de importantă este sănătatea pentru comunitatea romilor, considerând că trebuie dezvoltat un program național pentru asta.

”Al doilea lucru foarte important este sănătatea. Sănătatea în interiorul populației romilor este una precară, mai ales în zonele sărace și în zonele izolate. Știu că Partida Romilor are foarte multe programe aici, dar cred că este nevoie și de un program național pentru că vorbim de un procent însemnat din populația României și nu poți lăsa un procent însemnat din populația României la voia întâmplării și la hazardul bolilor”, a mai arătat Pambuccian.

În privința viitorului profesional al romilor, liderul reprezentanților minorităților din Parlament a punctat: ”Și mai cred ceva, că nicio comunitate nu se poate dezvolta fără ca membri acelei comunități să aibe o meserie certă, cerută și pe care să o practice. Când spun lucrurul ăsta sunt convins că foarte mulți vă gândiți la meseriile de azi și probabil că e corect să ne gândim și la meseriile de azi, numai că lucrurile se vor schimba atât de mult iar în zece ani de acum înainte, cei care sunt acum în clasa a V -a, vor trăi într-o lume radical diferită de cea de astăzi”, le-a explicat el celor prezenți la eveniment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel