Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, într-o postare pe pagina sa de socializare, transmite ce semnificație are salutul cu salve de tun la momentele solemne ale României, inclusiv sărbătoarea națională de 1 Decembrie, exprimându-și totodată aprecierea pentru cei din MApN, care i-au transmis informațiile.
Iată postarea lui Mirel Palada:
"Un detaliu istoric foarte fain despre semnificația salvelor de tun la momentele solemne, primit de la MApN, privind sărbătoarea națională de 1 Decembrie de duminică la care vă așteptăm cu mare drag. Nu știam de el. Omul cît trăiește învață.
"Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” al cărui comandant este colonelul Virgil-Ovidiu POP.
Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.
Iniţial erau trase 7 salve de tun de pe nave, întrucât, de obicei, pe o navă se aflau 7 tunuri. Dar, este posibil ca şi semnificaţia specială, astrologică şi biblică a numărului 7 să fi avut influenţă în stabilirea acestui număr.
Tunurile de pe uscat puteau trage cam de 3 ori mai multe salve de tun, faţă de cele de pe nave, având o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.
Astăzi salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional sau în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin."
De asemenea, purtătorul de cuvânt la Guvernului, într-o postare ulterioară, face cunoscut faptul că, De Ziua Națională, de 1 Decembrie, la Palatul Victoria va avea loc a doua ediţie a Zilei Porţilor Deschise, în intervalul orar 9:00-15:00, iar la ora 10:00 prim-ministrul Victor Ponta îi va aștepta pe oaspeți la ceremonia dezvelirii Drapelului Naţional, cu o suprafaţă de 14.000 mp, instalat pe frontispiciul Palatului Victoria.
"Vă așteptăm cu brațele deschise și cu drapelul României în suflet și pe cladire. Aduceți-vă copiii, amintiți-vă de strămoși și fiți veseli și fericiți: e zi de sărbătoare", și-a încheiat Mirel Palada invitația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News