Palada, despre Kovesi la prezidențiale: ”Se vede în sondaje”. Premieră, ce va ajunge să facă Iohannis

Sociologul Mirel Palada analizează posibilitățile la alegerile prezidențiale, în contextul rezultatului de la alegerile europarlamentare. 

”Cred că în momentul de față curentul dominant de gîndire în rîndul PSD este că va fi foarte greu, dacă nu imposibil să cîștige prezidențialele din toamnă. Iohannis s-a cam desprins în cîștigător. Singurul contracandidat care-i poate pune probleme momentan este Kovesi – se vede asta de ceva timp în sondaje. E posibil să avem prima dată după 1989 un tur 2 la prezidențiale compus din doi candidați anti-PSD (felul în care e croită legea face imposibilă victoria direct din primul tur).

Drept pentru care cred că cei mai mulți, dacă nu toți posibilii candidați semnificativi ce-ar putea să se înscrie în cursa pentru candidatul PSD la prezidențiale sînt foarte reticenți în a-și lăsa sacoșa la coadă.

Dacă ar fi rămas Dragnea în libertate, ar fi avut un pretext decent, ca în bancul cu lupii la stînă: du-te tu primul, dom' președinte, că pe noi ne bufnește rîsul.

Însă justiția aproape civilă din România l-a retras pe Dragnea din dispozitiv și acuma să vezi baletul invitațiilor reciproce care de fapt va masca codeala de a participa la prezidențiale. Du-te tu, Fireo. Ba nu, du-te tu, Căline. Ba nu, du-te tu, Liuța dragă.

În acest context, e foarte probabil ca soluția de avarie să fie ca PSD să recurgă la soluțiile unui candidat mai din linia a doua de politicieni, care pe persoană fizică să profite de această campanie pentru a-și mări expunerea și imaginea de om politic, iar pe persoană de partid să ajute PSD-ul să-și mai spele din imagine si mai ales sa ajunga in turul 2.

Indiferent că va fi unul formal independent, gen Ioan Aurel Pop, sau un tînăr rebel și furios, gen Liviu Pleșoianu, sau un pesedist trist și înțelept, gen... gen... găsim noi și unul trist și înțelept, eficiența candidatului PSD va fi una limitată.

Părerea mea este că PSD trebuie să considere alegerile prezidențiale ca și pierdute, să-și croiască strategia de la toamnă conform acestei situații și să se concentreze pe lucrurile cu adevărat importante: cum își revin la vot în preferințele românilor pînă la alegerile locale din primăvara următoare și pînă la alegerile parlamentare.

Pînă la prezidențiale mai sînt doar șase luni de zile, iar PSD e foarte puțin probabil să rupă norii și să dea președintele României plecînd de la acest scor foarte prost de 22%, mai ales cu un aliat ALDE care și el stă neașteptat de prost.

LATER EDIT : Pe de altă parte, PSD nu-și poate permite să afirme asta explicit. Eu pot face asta, ei nu. Ei trebuie să dea impresia că depun toate eforturile și că propun cel mai bun candidat posibil, în condițiile în care candidații semnificativi vor șovăi în a se băga în cursa electorală.

Dacă PSD nu proiectează putere la alegerile prezidențiale, această slăbiciune va influența și alegerile următoare. Va fi foarte complicat să împace și capra, și varza. Nu știu cum vor reuși să dezlege acest nod gordian.

Iar eu în continuare prevăd și îmi doresc în continuare o finală apocaliptic de mișto, Iohannis vs Kodruța, în care mielușelul democratic Iohannis să vină în turul 2 să cerșească voturi de la demonii corupți de pesediști pentru a scăpa țara de scenariul de groază în care Slujirea va ajunge la butoanele atomice ale CSAT.

E că politica e mișto? E că merită să strigăm M**E ISTORIE în gura mare? Istoria oricum ne-o dă din plin. Hai, că doar prima inghititură are un gust mai tîmpit. Pe urmă vă învățați și cu asta...” scrie sociologul Mirel Palada, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel