Pâinea din România ar putea ajunge și pe mesele bulgarilor

Vecinii noștri bulgari ar putea importa pâine din România, începând cu 1 septembrie 2013, scrie luni site-ul bulgăresc Vsekiden. Acest fapt se datorează diminuării TVA-ului la pâine în România, de la 24% la 9%. Astfel, scăderea prețului la pâinea românească îi îngrijorează pe producătorii bulgari, mai ales că în România și preţul energiei electrice este cu 37% mai mic, în timp ce gazele naturale sunt cu 28% mai ieftine.

Autor: Raluca Țena

Toate acestea contribuie la reducerea preţului la pâine în România, afectănd producţia bulgărească. Brutarii bulgari sunt îngrijorați că pâinea românească va pătrunde nu numai în Dobrogea şi în zonele transfrontaliere, ci în întreaga Bulgarie de nord. Ei insistă ca şi guvernul de la Sofia să reducă TVA-ul în cazul pâinii de la 20% la 10%. Aceștia mai comentează că recolta de grâu din acest an este foarte bună, atât în Bulgaria, cât şi în România, ceea ce ar putea duce la ieftinirea semnificativă a pâinii în ambele țări.

Ministrul Agriculturii, despre reducerea prețului la pâine

Despre reducerea TVA-ului la pâine, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declară:” În momentul în care am introdus și am militat pentru această măsură de reducere a TVA-ului la pâine, pe tot lanțul de producție, am avut in vedere, în primul rand, crearea unui mediu concurențial corect". Prețul ridicat al pâinii și TVA-ul de 24% au contribuit la creșterea evaziunii fiscale în domeniul panificației. Astfel, multe unitati de panificatie care isi platesc taxele si impozitele in mod corect, nu reusesc sa isi acopere costurile de productie, fiind la limita insolventei sau a falimentului, din cauza concurenței neloiale. Potrivit ministrului Agriculturii, TVA-ul de 9% la pâine va reduce această evaziunea fiscală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel