CIREŞE confiscate. Pagubă URIAŞĂ de sezon: Contaminare cu pesticide

Andreea Sava, ce poți mânca sănătos când ți-e poftă de dulce
Andreea Sava, ce poți mânca sănătos când ți-e poftă de dulce

Cireşe , într-o cantitate de peste o tonă, au fost găsite contaminate cu pesticide, iar jumătate au fost restrase de la comercializare.

O canitate de 1.347 de kilograme de cireşe, provenite din Turcia, contaminate cu pesticide, a fost descoperită de inspectorii sanitari-veterinari. Până în prezent a fost retrasă de la comercializare mai puţin de jumătate din această cantitate, respectiv 564 de kilograme, potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Instituţia s-a autosesizat în urma semnalelor apărute în spaţiul public în cazul unor cireşe provenite din Turcia etichetate ca fiind tratate cu două tipuri de pesticide. Dar în urma analizelor probelor prelevate de la cireşe s-a infirmat prezenţa pesticidelor imazalil şi tiabendozol. În schimb, a fost depistat la cireşe un alt pesticid, dimetoat, la care s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise.

Acţiune control cireşe în desfăşurare

Limita maximă admisă este de 0,02 mg/kg, iar în probele analizate valorile erau de 0,03 mg/kg. Procedura aplicabilă şi la cireşe este cea de retragere de la comercializare şi dirijare pentru distrugere, precizează ANSVSA.

"După primirea buletinelor de analiză, imediat ANSVSA a demarat o anchetă pentru a verifica dacă mai există cireşe la comercializare din acel lot, pentru a fi retrase şi distruse. Până în prezent, din lotul de cireşe provenit din Turcia, în cantitate de 1.347 de kg, depistat cu depăşirea limitei pentru dimetoat a fost retrasă de inspectorii ANSVSA şi dirijată pentru a fi distrusă, o cantitate de 564 de kg. Acţiunea este în desfăşurare la nivel naţional", se arată în comunicatul ANSVSA.

Acţiuni de control la nivel naţional

Autoritatea Veterinară subliniază că în fiecare an, în această perioadă, este intensificată acţiunea de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele de sezon. În acest context, în perioada 16-27 aprilie, inspectorii ANSVSA au desfăşurat acţiuni de control în 320 de unităţi de depozitare a legumelor şi fructelor provenite din ţări terţe.

De la începutul anului, până în luna aprilie au fost verificate la nivelul birourilor vamale judeţene 4.643 de transporturi rutiere de legume şi fructe provenite din ţări terţe.

"Cu ocazia acestor verificări au prelevate 539 de probe din fructe şi legume care au fost supuse analizelor de laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide. La 16 dintre probele analizate au fost depistate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la produse precum: dovlecei, rodii, castraveţi, ardei şi tomate. De asemenea, în data de 16.04.2018, inspectorii ANSVSA au depistat un lot de 19.644 de kg de dovlecei proveniţi din Turcia, la care a fost depistată o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul metalaxil - M. Întreagul lot a fost distrus", precizează ANSVSA.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy