Pactul coabitării nu se va rupe din cauza lui Boc, afirmă Ponta

Premierul Victor Ponta neagă existența unui conflict între Președinție și Guvern în legătură cu adoptarea Ordonanţei privind taxele locale, scandalul fiind generat artificial de către primarul din Cluj, Emil Boc. Edilul a cerut Executivului la Realitatea TV să  își revină din "amețeala puterii" și să emită OUG care să modifice Codul Fiscal în acest sens.

Întrebat cum comentează comunicatul Administraţiei Prezidenţiale legat de promulgarea Legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, Ponta a răspuns: "Nu-i niciun fel de neînţelegere între Guvern şi preşedinte. Guvernul a procedat legal şi constituţional, preşedintele a procedat legal şi constituţional".

Potrivit premierului Victor Ponta, Emil Boc a generat artificial discuţii în spaţiul public legate de taxele locale astfel încât s-a creat impresia unei tensiuni între Palatele Victoria şi Cotroceni. "Acum dumneavoastră credeţi că o să rupem un pact de coabitare de la Boc? Trebuie lucruri mult mai serioase, nu pentru nimicuri", a spus Ponta, atrăgându-i atenția fostului premier să colecteze taxele, pentru a nu avea neplăceri: "Să facă bine să-şi încaseze taxele. Dacă nu vrea, nu-i nicio problemă, dar apoi va veni Curtea de Conturi", a avertizat premierul.

Indexarea impozitelor și taxelor locale nu a fost lăsată la latitudinea autorităților locale, așa cum a promis premierul Victor Ponta la sfârșitul anului trecut, deoarece Guvernul nu a emis acea OUG care să modifice Codul Fiscal în acest sens, a criticat fostul prim-ministru Emil Boc, la Realitatea TV.

”Este o chestiune importantă pentru că este vorba de contribuabilii din această țară care trebuie să plătească impozite și taxe locale. Ce pot observa în acest moment este că premierul Victor Ponta încearcă să-și acopere bâlbâielile și incompetența aruncând vina pe Administrația Prezidențială, lucru care este profund de incorect și nu are acoperire în lege. De ce spun asta: în 27 decembrie 2012, prin Hotărâre de Guvern, s-a indexat obligatoriu pentru toate administrațiile locale, impozitele și taxele locale cu 16% reprezentând inflația cumulată din ultimii trei ani de zile”, a explicat fostul premier, citează NewsIn.

”Victor Ponta încă din 12 decembrie (2012, n.red) a spus: <noi vom anunța nivelul indexării de 16% dar dacă o vor face sau nu administrațiile locale, asta vor decide ele pentru că voi modifica Codul Fiscal în acest sens și dăm dreptul autorităților locale să indexeze sau nu cu 16% taxele locale>. Necazul este că ei au adoptat Hotărârea de Guvern care obligă autoritățile locale să indexeze, uitând de OUG care modifică Codul Fiscal și să dea dreptul opțional administrațiilor locale de a indexa sau nu”, a spus Boc.

Fostul premier a apreciat că Victor Ponta ar fi trebui să cunoască textul Constituției României, respectiv art.115 alin.4 care dădea dreptul Guvernului ca la acea dată când a emis și Hotărârea de Guvern de indexare să modifice prin OUG Codul Fiscal și să dea dreptul autorităților locale să decidă dacă indexează sau nu. Întrebat de ce nu s-a procedat astfel, Boc a răspuns:: ”La întrebarea asta ar trebui să vă răspundă Victor Ponta. Un premier care știe foarte bine Constituția, ar fi trebuit să nu intre în bâlbâială și dacă a promis un lucru, să și-l respecte”.

Despre situația contribuabililor din Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a explicat: ”Noi am decis în luna decembrie să păstrăm la Cluj același nivel al impozitelor și taxelor ca și în 2012 și bazându-ne pe promisiunea guvernanților că vor da OUG care să ne permită acest lucru, noi în trei și patru ianuarie am încasat același nivel al impozitelor și taxelor locale ca și în 2012. Vreau să vă spun că nici în patru ianuarie nu a apărut OUG pe care a promis-o Ponta, să nu ne oblige să indexăm cu 16%, pentru această săptămână am sistat încasarea impozitelor și taxelor locale, să așteptăm OUG pe care Ponta o tot promite. Dacă nu apare această OUG voi fi obligat la sfârșitul acestei săptămâni să convoc Consiliul Local și să indexez cu 16% impozitele și taxele locale iar cei 4.800 de clujeni care au plătit în trei și patru ianuarie impozite la nivelul anterior, vor primi o înștiințare că trebuie să plătească încă 16% în plus" a adăugat edilul municipiului, exprindu-și speranța că "până în ceasul al doisprezecelea Guvernul își va reveni din această amețeală a puterii și va avea grijă și de oamenii care plătesc impozite și taxe și vor da această Ordonanță care să dea dreptul autorităților locale să nu indexeze cu 16% taxele și impozitele dacă ele (administrațiile locale, n.red.) nu doresc acest lucru”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel