Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Pacienți puși pe drumuri pentru o ștampilă scoasă din lege

Medicii de familie solicită caselor de asigurări de sănătate să informeze spitalele, laboratoarele și farmaciile, ca să nu mai pună pacienții pe drumuri cerându-le să aibă parafe și ștampile pe bilete de trimitere, rețete compensate și gratuite, certificate de concedii medicale ș.a., emise din SIUI și SIPE! Ordinul care prevede asta a fost dat acum un an!

„De un an nu mai aveți nevoie de ștampilă pe bilete și rețete!", atrag atenția reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie din București și județul Ilfov, sătui să vadă cum pacienții le sunt întorși la cabinet ca să obțină semnăturile.

Medicii de familie din București și județul Ilfov spun că vor refuza să mai aplice, de la 1 august, ștampila cabinetului pe documentele emise din sistemul electronic (SIUI) - bilete de trimitere, rețete compensate și gratuite, certificate de concedii medicale ș.a - emise în baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate din Municipiul București (CASMB), județul Ilfov (CAS Ilfov) și a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (CASAOPSNAJ).

Modificarea a fost făcută anul trecut pe vremea asta

Casele de asigurări de sănătate au obligația să informeze furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale despre modificările legislative și să controleze respectarea prevederilor contractuale. Având în vedere modificările legislative care au avut loc în acest an, precum și Ordinul ministrului Sănătății și președintelui CNAS nr 876/824/2017 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr 614 din 28 iulie 2017, nu mai este necesară ștampila cabinetului/unității medicale pe documentele emise în baza contractului cu casele de asigurări de sănătate - bilete de trimitere, rețete compensate și gratuite, certificate de concedii medicale ș.a, conform reglementărilor în vigoare, arată reprezentanții acestuia.

„CNAS a publicat această informație pe site-ul propriu în urma cu aproape un an, pe 30 iulie 2017. Dar iată că a trecut un an și încă ni se întorc pacienți în cabinete, supărați că am fi uitat să ștampilăm și i-am pus pe drumuri. De fapt nu uităm, ci respectăm legea! Pacienții sunt însă refuzați la biroul de internări de la spital, la recepția laboratorului de analize sau în farmacie în lipsa ștampilei și trimiși la noi pentru a o aplica. Cei mai mulți colegi medici de familie au ales să continue să ștampileze pentru a nu-și mai pune pacienții pe drumuri, dar nu este normal să ignorăm o lege din cauza neinformării altor paliere ale sistemului de asigurări", arată dr. Marina Pîrcălabu, președinte al Patronatului Medicilor de Familie din București și județul Ilfov (PMFB).

La rețete compensate modificarea a fost făcută acum 5 ani!

De asemenea, având în vedere prevederile Ordinului MS/CNAS nr.674/252/2012, nici pe prescripțiile electronice (rețete compensate și gratuite) emise în regim online prin intermediul Sistemului Informatic al Prescripției Electronice (SIPE), nu este necesară aplicarea parafei medicului, ștampilei cabinetului și nici a semnăturii olografe a medicului, acestea fiind semnate electronic. Mențiunea că prescripția a fost emisă online și semnată cu semnătura electronică a medicului se află în subsolul prescripției.

„De 5 ani, practic de la introducerea rețetelor electronice, acestea nu au trebuit semnate, parafate și ștampilate, dacă erau emise online, adică atunci când toate elementele sistemului informatic merg. Doar rețetele emise offline, adică atunci când sistemul informatic nu funcționează bine și nu pot fi semnate electronic, necesită semnătură olografă, parafă și stampilă. Oricine își poate da seama dacă rețeta este emisă online sau offline pentru că acest lucru este scris în subsolul rețetei. Cu toate acestea, de 5 ani mulți dintre noi continuăm să folosim pixul, parafa și stampila pe rețetele online pentru că ne respectăm pacienții, refuzați de farmacii!", explică dr. Sandra Alexiu, președinte, Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB).

Casele de sănătate trebuie să informeze pacienții și unitățile din subordine

Reprezentanții celor două organizații profesionale cer CASMB, CAS Ilfov și CASAOPSNAJ să informeze corect și complet asigurații și furnizorii de servicii medicale și medicamente (spitale, laboratoare, farmacii) despre aceste prevederi și să verifice aplicarea lor, în interesul asiguraților.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.22
YesMy