PAC 2023-2027. Planurile strategice ale României şi Bulgariei, adoptate

PAC 2023-2027. Planurile strategice ale României şi Bulgariei, adoptate / Foto: Pixabay
PAC 2023-2027. Planurile strategice ale României şi Bulgariei, adoptate / Foto: Pixabay

Comisia Europeană a aprobat planurile strategice ale României şi Bulgariei din cadrul Politicilor Agricole Comune.

Comisia Europeană a aprobat miercuri planurile strategice ale României şi Bulgariei din cadrul Politicilor Agricole Comune (PAC), în valoare de 14,9 miliarde de euro şi, respectiv, 5,6 miliarde de euro, informează un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Din totalul bugetului UE pentru aceste două ţări, peste 5,6 miliarde de euro sunt dedicate obiectivelor climatice şi de mediu şi eco-schemelor, iar 436 de milioane de euro tinerilor fermieri.

Ce vizează planul României



Planul României vizează îmbunătăţirea mijloacelor de subzistenţă şi a competitivităţii fermierilor. Pe lângă sprijinul în privinţa veniturilor, vor fi alocaţi aproximativ 1,1 miliarde de euro către investiţii în ferme şi unităţi de procesare.

România utilizează 41% din bugetul de dezvoltare rurală pentru a încuraja practicile prietenoase cu mediul în zone cu o valoare naturala ridicată, pentru a proteja biodiversitatea. Astfel de practici ar urma să fie folosite pe aproximativ 611.000 hectare de teren. Pentru a menţine atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste domenii, fiind acordată finanţare companiilor şi sectorului infrastructurii.

"Noua PAC este concepută pentru a contura tranziţia către un sector agricol european sustenabil"



În septembrie, Comisia Europeană a aprobat primul pachet de planuri strategice PAC pentru şapte ţări: Danemarca, Finlanda, Franţa, Irlanda, Polonia, Portugalia şi Spania, un pas important pentru punerea în aplicare a noii Politici Agricole Comune (PAC) la 1 ianuarie 2023.

Noua PAC este concepută pentru a contura tranziţia către un sector agricol european sustenabil, rezilient şi modern. În cadrul politicii reformate, finanţarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici şi mijlocii, precum şi tinerilor fermieri. În plus, fermierii vor fi sprijiniţi să adopte noi inovaţii, de la agricultura de precizie la metodele de producţie agroecologice. Prin sprijinirea unor acţiuni concrete în aceste domenii şi în altele, noua PAC poate fi piatra de temelie a securităţii alimentare şi a comunităţilor agricole din Uniunea Europeană.

Noua PAC include un mod de lucru mai eficient şi mai eficace. Statele membre vor pune în aplicare planurile strategice naţionale PAC, combinând finanţarea sprijinului pentru venit, a dezvoltării rurale şi a măsurilor de piaţă. La elaborarea propriului plan strategic PAC, fiecare stat membru a ales dintr-o gamă largă de intervenţii la nivelul UE, adaptându-le şi direcţionându-le pentru a răspunde nevoilor sale specifice şi condiţiilor locale.

PAC va beneficia de finanţare în valoare de 270 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027. 

Gunoiul de grajd, cheia reducerii dependenței de Moscova. Care este poziția UE

Gunoiul de grajd ar putea fi cheia reducerii costurilor care decurg din utilizarea îngrășămintelor chimice, care au devenit nesustenabile, atât la nivel de import, cât și la nivel de producție, deoarece necesită cantități mari din gazul acum foarte scump. Această solicitare a fost împinsă de ministrul Belgiei, susținut de colegii din Spania, Danemarca, Țările de Jos și alte o duzină de țări, potrivit Agrifood.

Aceste îngrășăminte pe bază de bio exploatează azotul obținut prin tratarea și transformarea efluenților animalelor. Procesul, cunoscut sub numele de Recovered Nitrogen from Manure (RENURE), ”ar fi o modalitate de a crește autosuficiența în ceea ce privește disponibilitatea îngrășămintelor”, a declarat ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel