OUG Toader. Orban amenință: PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR

Orban
Orban

Ludovic Orban, președintele PNL, a spus că ”ministrul Justiției Tudorel Toader nu încetează să se așeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea și camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiție egală, independentă și accesibilă pentru toți cetățenii”.

”Declarația ministrului privind intenția de a emite o Ordonanță de Urgență referitoare la revizuirea unor condamnări definitive arată o dată în plus preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiției de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea.

Calea revizuirii a făcut obiectul modificărilor aduse Codului de Procedură Penală, aflate în momentul de față în analiza Curții Constituționale, la solicitarea PNL. Or, intervenția prin Ordonanță de Urgență în această speță neagă rolul constituțional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare. De asemenea, este o dinamitare a principiului securității raporturilor juridice în societate, având în vedere că toți cei condamnați în ultimii 15-20 de ani vor avea ocazia să ceară anularea condamnărilor, cu riscul supraaglomerării și blocării instanțelor de judecată”, a zis liderul PNL.

Un abuz fără precedent

”În același timp, este atributul instanțelor de judecată de a stabili, de la caz la caz, măsura în care probatoriul este sau nu valabil, respectiv de a înlătura acele probe considerate nelegale. În prezent această cale de contestare este posibilă și a și fost utilizată, atât în privința „protocoalelor", cât și în privința „interceptărilor". Nu este rolul Guvernului de a judeca în locul judecătorilor în ce măsură probatoriul este legal sau ilegal, ci a instanțelor de judecată în fiecare caz în parte.

În aceste condiții, emiterea unei Ordonanțe de Urgență de tipul celei invocate de ministrul Justiției reprezintă un abuz fără precedent, fiind o reglementare care nu beneficiază de filtrul necesar al Curții Constituționale.

Somăm Guvernul să se abțină din a promova o astfel de Ordonanță de Urgență, iar în caz contrar PNL se va adresa Avocatului Poporului pentru a sesiza Curtea Constituțională”, a mai zis Ludovic Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel