OUG, scandal. Iohannis, mesaj de ultimă oră: Nu poate să mai continue

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de ultimă oră cu privire la adoptarea Ordonanței 7. A lansat un nou atac la adresa PSD.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă noul atac al coaliției majoritare și al Guvernului la adresa justiției independente, prin adoptarea OUG nr. 7/2019 fără nicio consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, a profesioniștilor din justiție, cu riscul îndepărtării României de la respectarea statului de drept.

Președintele României solicită Guvernului abrogarea de îndată a OUG nr. 7/2019 și implementarea recomandărilor cuprinse în raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene și în rapoartele Comisiei de la Veneția.

Modul de adoptare și conținutul noului act normativ în domeniul justiției nu numai că pun în discuție respectarea principiului separației puterilor în stat și încalcă jurisprudența Curții Constituționale, dar ignoră și obligațiile României în calitate de stat membru UE.

După adoptarea acestei ordonanțe de urgență, într-un dispreț total față de rolul constituțional al Consiliului Superior al Magistraturii, cel de garant al independenței justiției și fără niciun dialog cu corpul magistraților, invitația adresată de prim-ministru doar reprezentanților asociațiilor de magistrați și reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii denotă o lipsă de respect față de autoritatea judecătorească și față de prevederile constituționale care cuprind condițiile în care Guvernul poate să apeleze la instrumentul ordonanțelor de urgență.", se arată în comuncat.

Citește și: Pleșoianu, scrisoare despre Kovesi în PE: Am trimis acest mesaj

"Justiția nu poate fi subordonată politicului"

"Într-o democrație, justiția nu poate fi subordonată politicului și, cu atât mai mult, nu poate fi calificată drept o urgență modificarea intempestivă a unor reglementări în interesul unor persoane sau grupuri.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că ceea ce face acum prim-ministrul reprezintă o recunoaștere implicită a manierei diletantiste, lipsite de orice fundamentare și de transparență a modului în care Guvernul legiferează. Acest mod de acțiune a devenit deja un obicei al Guvernului, similar OUG nr. 13/2017 și intens contestatei OUG nr. 114/2018.

Acest demers arată o evidentă incapacitate a prim-ministrului de a înțelege care sunt raporturile dintre autoritățile publice, precum și arhitectura constituțională a puterilor în stat.

Demersurile magistraților, instituțiilor din domeniu și ale tuturor celor care au tras în ultimele zile semnale de alarmă cu privire la acest nou atac la adresa justiției reflectă faptul că democrația din România este matură și reacționează în fața conduitelor abuzive", comunică Administrația Prezidențială.

Citește și: OUG, scandal. Guran îl contrazice pe Orban: Magistrații să răspundă

"Resimt încercarea de control politic în domeniul justiției"

"Președintele României consideră că, în calitate de garant al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să uzeze în mod ferm și neîntârziat de toate prerogativele sale pentru a-și îndeplini misiunea constituțională.

Modul în care se legiferează în domeniul justiției nu poate să mai continue în această manieră, de adoptare a unor soluții legislative cu efecte imediate, prin eludarea etapelor de fundamentare și consultarea reală a corpului magistraților, aspecte care țin chiar de esența democrației.

Protestele fără precedent ale magistraților, care resimt încercarea de control politic în domeniul justiției, precum și nemulțumirile manifestate public de cetățeni nu pot fi ignorate. Efectele acestei decizii a Guvernului sunt dăunătoare statului de drept și societății românești în ansamblu, iar impasul în care s-a ajuns în acest moment, din vina exclusivă a Guvernului, are ca unică soluție renunțarea la OUG nr. 7/2019 în întregul său. Fără o justiție liberă, independentă, niciun cetățean nu va avea vreo garanție că drepturile sale sunt respectate", se arată în comuncat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel