OUG pentru referendum.Băsescu, demis doar de cei care vin la vot

basescu-cotroceni
basescu-cotroceni

Guvernul a modificat astăzi, prin Ordonanță de Urgență, legea referendumului. Decizia va fi publicată în scurt timp în Monitorul Oficial. Actul a fost deja trimis la Parlament, urmând a avea efect de îndată. Este reglementat, astfel, modul în care poate fi validat referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Luiza Chiroiu

Majoritatea care îl poate suspenda pe Traian Băsescu este majoritatea simplă a celor care se prezintă la urne. Prin această OUG se pune în acord legislația cu decizia Curții Constituționale care stabilește că președintele poate fi demis cu aceeași majoritate cu care a fost ales.

PDL a încercat să-l protejeze pe Traian Băsescu de efectele unei suspendări în Parlament, modificând legea referendumului, astfel încât acesta să nu fie validat dacă la urne nu se prezintă jumătate din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale. Manevra folosită de vechea majoritate parlamentară făcea greu de realizat ”cvorumul”, întrucât pe liste figurează și românii plecați din țară, în timp ce se impunea ca aproape 9 milioane de oameni să se prezinte la vot.

Suspendarea devine efectivă după ce se publică în Monitorul Oficial rezultatul votului în Parlament și din acel moment nu mai poate fi schimbată legea referendumului. În concluzie, Traian Băsescu va fi demis prin vot popular dacă jumătate plus unu dintre cei care se prezintă la vot, indiferent de numărul acestora,  ștampilează DA, la referendum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel