OUG coplată sănătate. Firea: Vom ataca la CCR legea

Sursa foto: Facebook Gabriela Firea
Sursa foto: Facebook Gabriela Firea

Gabriela Firea a anunțat că PSD va ataca la CCR legea de aprobare a acestei OUG.

"Mai multă sănătate pentru bogați, mai puțină pentru cei sărăci! Așa înțelege puterea #dedreapta să guverneze, luând peste 250 de milioane de euro din sistemul public, și așa subfinanțat, pentru a-i da clinicilor private. Astfel, rămân mai puțini bani la dispoziția spitalelor de stat, ceea ce înseamnă asistență medicală gratuită mai puțină și de o calitate mai proastă pentru marea majoritate a cetățenilor - cei care nu-și permit coplata la clinicile private.

Este, în fapt, încă o tentativă de privatizare a sănătății! Anul trecut, în februarie, o încercare similară a fost oprită de Avocatul Poporului, care a atacat cu succes la CCR ordonanța guvernului. În iunie, judecătorii CCR au decis în unanimitate că este neconstituțional ca spitalele private să acceseze fonduri publice de sănătate. Abuzul actualei puteri, care a revocat din funcția de Avocat al Poporului pe Renate Weber, face acum imposibilă o nouă sesizare a CCR.

Vom ataca la Curtea Constituțională legea de aprobare a acestei OUG, însă acest lucru va fi posibil abia când va fi adoptată de ambele camere ale Parlamentului, înainte de promulgare", a scris Gabriela Firea pe Facebook.

"A fost aprobată ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea articolului 230 din legea 95 pe 2006, ordonanță care propune un mecanism gradual de implementarea a mecanismului contribuției personale suportate de asigurați în condițiile acordării serviciilor medicale în cadrul unor furnizori privați aflați în relații contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate.", anunța, ieri, ministrul Sănătății Ioana Mihăilă.

"Vorbim despre contribuție personală și nu despre coplată"

"Practic, la 1 iulie, intră în vigoare măsura contribuției personale pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privați, aflați în relații contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate. Anume, specific, serviciile de spitalizare continuă, cazuri acute, cele care sunt rambursate din fond. De asemenea textul ordonanței prevede, conform legii 95 intrarea în vigoare a aplicării măsurii contribuției personale pentru serviciile medicale de tip ambulatoriu de specialitate și ambulatoriu paraclinic, în anul 2022, mai exact, la 60 de zile după adoptarea bugetului de stat pe anul 2022. (...) 

Vreau să menționez că vorbim despre contribuție personală și nu despre coplată. Coplata este altceva. Contribuția personală reprezintă o diferență dintre tariful decontat din fondul național unic al asigurărilor de sănătate pentru rezolvarea unui caz și tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiași caz.", a explicat Adrian Gheorghe, președinte CNAS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel