OUG AEP organizare referendum. Orban amenință Guvernul cu închisoarea

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban, președintele PNL, este de părere că PSD vrea să-l reducă la tăcere pe Klaus Iohannis în campania pentru referendum.

”Ticăloșia și parșivenia PSD-ALDE depășește orice imaginație, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocoțat în fruntea statului român.

Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență pe care intenționează să o adopte Guvernul, elaborat împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificată Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Președintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunța asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanșat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituția României, cât și deciziile Curții Constituționale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Președintele României.

În mod concret, este introdus prin proiectul de Ordonanță de Urgență un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizează: „Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului".

Potrivit Constituției, instituția Președintelui României este menționată la Titlul III (Autorități publice), Capitolul 2.

În susținerea acestei reglementări, proiectul de Ordonanță de Urgență invocă, în fals, Codul de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneția, care face referire la neutralitatea „autorităților administrației publice", și nu la actorii instituționali care declanșează referendumul. În mod firesc, Comisia de la Veneția se raportează la administrația publică întrucât aceasta este cea care se ocupă de organizarea și desfășurarea referendumului – în cazul României, Guvernul și celelalte organe ale administrației publice implicate în organizarea scrutinului.

Constituția României menționează Administrația Publică la Capitolul 5, Titlul III”, a spus Ludovic Orban.

Somație pentru Guvern

”De altfel, chiar Comisia de la Veneția precizează în documentul citat de proiectul de Ordonanță de Urgență că „spre deosebire de cazul alegerilor, nu este necesară interzicerea completă a intervenţiei autorităţilor publice în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului".

Somez Guvernul să abandoneze de urgență această reglementare, care încalcă dreptul fundamental la liberă exprimare de care trebuie să se bucure orice cetățean al României și trădează frica incredibilă a PSD-ALDE de referendumul organizat în 26 mai. În caz contrar, îi avertizez pe membrii Guvernului că adoptarea Ordonanței de Urgență în actuala formă constituie infracțiune și este pedepsită cu închisoarea, conform Legii răspunderii ministeriale.

Președintele României, Klaus Iohannis, este persoana care beneficiază de cea mai mare legitimitate în statul român și nimeni nu-i poate interzice dreptul de a se exprima asupra oricărei probleme din societatea românească, cu atât mai puțin asupra unui referendum fundamental pentru viitorul țării noastre, declanșat chiar de domnia sa. Vocea Președintelui se va auzi întotdeauna pentru binele României!”, a zis Ludovic Orban, președintele PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel