Orban, schimbat de la conducerea PNL? ”Mă tem să nu păcătuiesc”

Ludovic Orban
Ludovic Orban

DC News publică transcriptul declarațiilor făcute de Ludovic Orban, președintele PNL, vineri, 6 iulie:

”Am participat la acest eveniment extrem de interesant in care peste 150 de tineri din Partidul Național Liberal sunt prezenți la o dezbatere privind aplicarea soluțiilor inteligente în Administrația Locală pentru a îmbunătăți viața locuitorilor, pentru a asigura creșterea calității serviciilor, pentru a reduce timpul de soluționare a diferitelor petiții sau probleme cu care se confruntă locuitorii. De asemenea, pentru a fructifica oportunitățile de care beneficiază fiecare comunitate locală pentru dezvoltare.

Cei mai mulți dintre tinerii noștri prezenți astăzi vor fi candidați pentru funcții de primari, pentru funcții de președinți de Consilii Județene în municipii, orașe și pentru mine este extrem de important să îi înarmăm cu acest bagaj de cunoștințe privind toate soluțiile inteligente care sunt aplicate fie în primării de vârf din România, în special primării în care primarii sunt ai Partidului Național Liberal, dar soluții care sunt folosite de alte municipalități din diferite țări europene”.

(Se vorbește despre o posibilă suspendare a președintelui României. Liviu Dragnea spus-o. Cum vedeți dacă se va ajunge la acest scenariu? )

La prima apariție publică, Liviu Dragnea mi s-a părut complet deraiat. Mi s-a părut într-o stare de nervozitate vecină cu nebunia și a manifestat o atitudine extrem de agresivă.

Eu consider că orice demarare a procedurii de suspendare nu are niciun fundament constituțional, nu reflectă decât dorința bolnăvicioasă a lui Liviu Dragnea și a acoliților săi de a pune mâna pe toate instituțiile din România, în special pe instituțiile din justiție, pe parchete, pe servicii și mai ales de a își promulga cât mai rapid Legile justiției și modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. În ce ne privește îi lansăm un avertisment public către toți parlamentarii care compun majoritatea parlamentară să nu urmeze nebunia lui Liviu Dragnea și să nu devină părtași la un demers care poate să creeze un rău imens României și de asemenea poate să creeze tulburări sociale extrem de puternice și disfuncționalități majore în ceea ce privește funcționarea statului român.

La ora actuală președinția României este singura instituție legitimată prin vot care mai asigură menținerea democrației în România și care este o punte de comunicare cu partenerii noștri strategici. Orice fel de agresiune împotriva președintelui Iohannis îi face un rău imens României iar în ceea ce privește Partidul Național Liberal, ne vom lupta cu toate forțele pentru a împiedica orice demers împotriva președintelui Iohannis.

(Ați discutat cu președintele despre tot ce s-a întâmplat în ultima perioada, despre suspendare, despre Codurile Penale?)

Ați văzut declarațiile președintelui. Președintele a spus foarte clar că nu se teme de amenințările lui Dragnea privind suspendarea, că nu există nici un temei constituțional pentru a demara această procedură și că este hotărât să se lupte împotriva oricărei inițiative de acest gen.

(Faceți un front comun, opoziția și președinția?)

Suntem într-o colaborare permanentă. Vă readuc aminte că împreună cu partenerii noștri din Parlament, din opoziție, am atacat la Curtea Constituțională Codul de Procedură Penală, Codul Penal, am atacat din nou ultima modificare la o lege din cele trei legi ale justiției, 304 sau 317. Deci bătalia continuă, PSD-ul se chinuie de un an și jumătate să modifice legislația în domeniul justiției și nu a reușit până acuma și datorită opoziției din societate și datorită colaborării între forțele din opoziție și mai ales datorită unei opoziții inteligente pe care am formulat-o.

În cursul zilei de astăzi voi transmite către Curtea Constiuțională solicitarea făcută publică, de data asta o voi formaliza printr-o scrisoare adresată către membrii Curții Constituționale, să suspende dezbaterea sesizării pe Codul Penal, pe Codul de Procedură Penală, pe Legile justiției până la emiterea unui punct de vedere de către Comisia de la Veneția pentru că și în cazul Codului Penal și în cazul Codului de Procedură Penală, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis, la solicitarea PNL, să sesizeze Comisia de la Veneția și eu cred că este înțelept, corect, să aștepte un punct de vedere profesionist, neutru, echilibrat, pe care poate să-l emită Comisia de la Veneția.

De altfel, acest lucru a fost prezent și în poziția Comisiei Europene exprimată public, în poziția celor doisprezece ambasadori ai celor mai importante state din NATO și Uniunea Europeană, în poziția statelor anticorupție care compun GRECO și în general, în pozițiile publice exprimate de partenerii noștri strategici.

(Dacă prin absurd s-ar ajunge la un referendum de suspendare, credeți că președintele Kaus Iohannis ar ieși mai întărit din această procedură sau l-ar afecta în vreun fel?)

Conform evaluărilor noastre, nu există nici cea mai mică șansă ca un referendum de demitere a lui Iohannis să aibă succes, dimpotrivă, o să-i bătem pe PSD-iști rău de tot, în cazul în care se ajunge la referendum. Eu anticipez că nu se va ajunge la referendum pentru că nu cred că majoritatea parlamentară va urma nebunia lui Dragnea.

(Domnule președinte, chiar ieri ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că discută cu cei de la ANAF pentru a găsi o variantă prin care președintele Klaus Iohannis să returneze banii pe care i-ar fi câștigat ilegal din închirierea acelei case de la Sibiu. Ce ar trebui să facă președintele, ar trebui să returneze banii, ar trebui să dea un exemplu, cum vedeți rezolvarea acestei situații?)

Este obligația ANAF-ului să pună în practică decizia care există. Sunt convins că președintele României va face tot ceea ce este legal procedural, din perspectiva ANAF-ului, pentru aplicarea acestei decizii.

(Dumneavoastră credeți că președintele Klaus Iohannis ar trebui să dea un exemplu să returneze, este vorba despre 320 de mii de euro?)

Am răspuns la această întrebare. Există proceduri legale, în urma procedurii judecătorești. Aceste proceduri legale derulate de instituții, în special ANAF, ANAF-ul trebuie să-și facă treaba. Președintele României a arătat prin toată conduita sa că respectă legea și hotărârile judecătorești.

(Luni veți avea o ședintă a partidului la care se spune că se încearcă schimbarea dumneavoastră din funcție. Pe câte filiale vă bazați?)

Este o glumă, vă veți lămiri de altfel, pentru că de o lună de zile PNL este sub un bombardament informațional care este compus din fake news, stiri false care nu au absolut nici un fel de fundament în realitate care nu se bazează, de fapt, pe demersuri reale. Partidul Național Liberal este unit, Partidul Național Liberal este puternic iar conducerea aleasă la Congres acționează în conformitate cu mandatul care i-a fost încredințat de Congre.

(Nu vă temeți de ce ar putea ieși după ședința de luni?)

Nu mă tem în general de foarte multe, mă tem să nu păcătuiesc.Nu am nici cea mai mică emoție referitor la ședința de luni. Vom avea o ședință de lucru care urmărește câteva obiective: Evaluarea progresului pe rapoartele de activitate trimestriale care sunt în conformitate cu hotărârea Consiliului Național, evaluarea campaniei derulate pentru apărarea Pilonului doi de pensii și de stabilire a pașilor ulteriori pe care îi avem de făcut și mai ales utilizarea celor peste cinci sute de mii de semnături pe care le-am strâns pentru susținerea proiectului nostru în materie de Pilonul doi de pensii. De asemenea, vom face o evaluare a situației politice și vom stabili graficul de activități pe perioada vacanței.

(Ce șanse sunt în momentul de față pentru un Congres?)

Se spune foarte clar când este stabilită procedura de convocare a unui Congres extraordinar dar până în acest moment nu a cerut nimeni Congres extraordinar, eu cel puțin nu știu să fi existat o asemenea voce în partid. Am dat răspunsul la această întrebare. Fabrica de fake news cu care este agresat PNL pentru a încerca să fie prezentat ca fiind într-o stare de frământare este, de fapt, plecată din laboratoarele adversarilor noștri politici din PSD-ALDE și nu are absolut nici un fel de fundament în realitatea politică a PNL.

(Un Consiliul Național pentru stabilirea criteriilor pentru alegerile europarlamentare, ar putea exista în această vară?)

Da, cu siguranță! În perioada 15 – 30 iulie va fi convocat și o să stabilim probabil în Biroul Executiv de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel