Orban, propunere de modificarea a legii CCR

Bogdan Cotigă / 05 sep 2018 / 22:56 Salveaza PDF Comentarii

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, miercuri, că liberalii pregătesc o iniţiativă legislativă de modificare a legii Curţii Constituţionale care să limiteze deciziile acestei instituţii, astfel încât CCR să nu mai poată da 'ordine' preşedintelui şi Parlamentului.

Se intenționează ca ordonanţele de urgenţă ale Guvernului să fie supuse controlului de constituţionalitate înainte de intrarea în vigoare. 'Chiar la începutul acestei sesiuni parlamentare am dezbătut şi am aprobat şi vom iniţia, probabil săptămâna viitoare, o modificare a legii CCR, prin care urmărim două obiective. Primul, să acordăm posibilitatea controlului de constituţionalitate înainte de intrarea în vigoare nu numai a legilor, ci şi a Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului. La ora actuală, singura entitate care poate declanşa controlul de constituţionalitate în cazul unor ordonanţe de urgenţă este Avocatul Poporului. Cât timp instituia va fi condusă de Victor Ciorbea, care este avocatul oricărui lider PSD sau oricărui premier PSD, în niciun caz avocat al poporului, nu se va putea declanşa controlul de constituţionalitate. Şi atunci am identificat câteva breşe în textul constituţional, pentru a putea permite exercitarea controlului constituţional', a precizat Orban, la Realitatea Tv.

Să nu mai dea ordine Președintelui

El a mai spus că trebuie limitate deciziile Curţii Constituţionale, pentru că aceasta nu poate să dea 'ordine' preşedintelui şi Parlamentului. 'În al doilea rând, trebuie să stabilim limitele CCR. Curtea nu poate să dea ordine Parlamentului, Curtea Constituţională nu poate să dea ordine preşedintelui, pentru că nu are în spate legitimitatea care este conferită în orice stat democratic de votul popular. Nu poţi, trebuie să limitezi deciziile Curţii Constituţionale. De altfel, nu am mai întâlnit un asemenea caz prin care să i se dea ordin preşedintelui ce să facă', a adăugat liderul PNL. 


Te-ar putea interesa







Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26