Orban, despre numirea lui Greblă: Nu putem să credem asta!

Toni Grebla
Toni Grebla

Numirea lui Toni Greblă în funcţia de secretar general al Guvernului nu este întâmplătoare şi are legătură cu o 'tentativă' anunţată de Liviu Dragnea de a emite ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, consideră preşedintele PNL, Ludovic Orban.

'Am luat în dezbatere poziţia PNL privitoare la noua tentativă a PSD de emitere a unei ordonanţe privind amnistia şi graţierea. Nu putem să trecem cu vederea faptul că s-a schimbat secretarul general al Guvernului şi că în această funcţie a fost numit domnul Greblă, cunoscut pentru problemele pe care le are în Justiţie încă din perioada în care era judecător al Curţii Constituţionale. Nu putem să credem că numirea lui Toni Greblă este întâmplătoare şi că nu are nicio legătură cu tentativa anunţată de Liviu Dragnea de a emite ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea', a spus Orban la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL. El a adăugat că PNL este categoric împotriva emiterii unui astfel de act normativ.

'PNL este acela care a împiedicat PSD în 2013, în marţea neagră, să dea acest act normativ - legea amnistiei şi graţierii -, să-i scape de pedepsele cuvenite pe cei care au făcut acte de corupţie. De atunci, PNL a fost consecvent în această atitudine de a nu accepta ca instituţiile fundamentale ale României să guverneze pentru aceia care au comis încălcări ale legii, care au fost condamnaţi sau care urmează să fie condamnaţi. Noi credem că guvernarea României trebuie să se facă pentru cetăţenii corecţi, pentru cetăţenii care respectă legea, pentru acei oameni care sunt buni membri ai comunităţii şi care au respect faţă de lege', a susţinut Orban.

Solicitare către Guvern

PSD urmăreşte sistematic, potrivit liderului PNL, să îi scape de pedeapsă pe aceia care au săvârşit infracţiuni de corupţie sau alte categorii de infracţiuni. 'Somăm Guvernul să nu se implice în această nouă tentativă a lui Liviu Dragnea şi a penalilor din PSD să emită ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Va fi un gest extrem de grav, care va arunca în aer imaginea externă a României, care va crea probleme extrem de grave în societatea românească. La ora actuală, în societatea românească nu există niciun fel de susţinere publică pentru un astfel de gest, în afară de susţinerea politicienilor care au săvârşit acte de corupţie din partidele de guvernământ. PNL va întreprinde toate demersurile constituţionale, legale, posibile şi imposibile pentru a împiedica intrarea în vigoare a unei astfel de nenorociri de act normativ, care poate să creeze grave probleme României cu câteva luni înainte ca ţara noastră să preia Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene', a afirmat Orban. 

VEZI MAI JOS DISCURSUL COMPLET: 

Partidul Național Liberal a luat decizia de a demara procedura de demitere din funcția de președinte al Camerei Deputaților a domnului Liviu Nicolae Dragnea.

Motivele care stau la baza demersului nostru sunt motive care țin de gravele prejudicii de imagine aduse Parlamentului României prin menținerea în fruntea Camerei Deputaților a unui cetățean precum Liviu Nicolae Dragnea, de două ori condamnat penal, care are o percepție îngrozitoare și care nu face altceva decât să deterioreze imaginea unei instituții fundamentale a statului român cum este instituția Parlamentului.

La baza solicitării noastre vor sta temeiuri de încălcare a Constituției, a regulamentului Camerei Deputaților cum a fi refuzul convocării unei sesiuni extraordinare, atunci când condițiile procedurale au fost îndeplinite, cum ar fi angajarea de poziții publice la nivel internațional în numele Camerei Deputaților, fără hotărârea Parlamentului și practic substituirea lui Liviu Dragnea, Camerei Deputaților, în materie de poziții publice exprimate cu atât mai grav în relații internaționale și o serie de alte încălcări ale Constituției și ale regulamentului Camerei Deputaților.

Tot astăzi, Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a luat decizia de a continua asaltul împotriva Guvernului cu moțiuni îndreptate contra miniștrilor care sunt complet neperformanți, incapabili și care produc un adevărat dezastru în domeniile lor de activitate. Am luat decizia de a depune o moţiune împotriva ministrului Transporturilor, la Senat, în cursul acestei săptămâni datorită unor motive evidente pentru toată lumea şi anume pentru blocarea tuturor proiectelor de infrastructură, incapacitatea de a absorbi fonduri europene pe Programul Operaţional 'Investiţii Mari', pentru nedemararea niciunui proiect nou cu finanţare europeană din cadrul Master Planului şi ignorarea completă, ieşirea din termene în ceea ce priveşte aplicarea Master Planului prin faptul că nu au demarat tronsoane de autostradă fundamentale, cum ar fi tronsonul Sibiu - Piteşti sau tronsonul Târgu Mureş - Iaşi – Ungheni. De asemenea, faptul că proiectul de asigurare a navigabilității Dunării, bate pasul pe loc deși el este finanțabil prin fonduri europene încă din 2008, Faptul că infrastructura feroviară este într-o stare de dezastru și că ministrul Transporturilor nu face nimic în acest sens. De altfel, Comisia de transporturi a acceptat propunerea președintelui Comisiei care reprezintă Partidul Național Liberal, Lucian Bode, ca în cursul acestei săptămâni să îi audieze pe ministrul Transporturilor și pe directorii principalelor companii, mă refer la CFR S.A. și la CNAIR.

De asemenea, am luat decizia de a depune în cursul acestei săptămâni o moțiune împotriva ministrului Finanțelor, pentru câteva motive extrem de serioase. În primul rând jefuirea bugetelor locale care pune în pericol buna derulare a activității autorităților locale, capacitatea acestor autorități de a asigura servicii de calitate către cetățenii din fiecare comunitate locală, care pune în pericol realizarea proiectelor de investiții și care pune în pericol capacitatea de cofinanțare a proiectelor care beneficiază fie de finanțare europeană, fie de finanțare în cadrul PNDL. De asemenea, pentru politica bugetară dezastroasă care a dus la grava deteriorare a puterii de cumpărarea a cetățenilor români.

Tot astăzi am hotărât atacarea ministrului Educației, nevorbitorul ministru al Educației, cu o moțiune în care avem câteva imputări majore în principal legate de catastrofa în ceea ce privește manualele școlare. După cum bine se știe, acest Guvern a avut două idei fixe în cap, ideea manualului unic și ideea monopolului Editurii Didactice și Pedagogice. Practica a arătat că atât ideea manualului unic cât și ideea monopolului exercitat de stat în ceea ce privește editarea manualelor sunt catastrofale iar starea manualelor la toate ciclurile școlare și la toate clasele arată falimentul actualei politici în domeniul educației, pusă în practică de guvernul Dăncilă și de actualul ministru al Educației.

Tot astăzi am luat în dezbatere poziția Partidului Național Liberal privitoare la noua tentativă a PSD de emitere a unei ordonanțe privind amnistia și grațierea. Nu putem să trecem cu vederea faptul că s-a schimbat Secretarul General al Guvernului și că în funcția de Secretar General al Guvernului a fost numit domnul Greblă, cunoscut pentru problemele pe care le are în Justiție încă din perioada în care era judecător al Curții Constituționale. Nu putem să credem că numirea lui Toni Greblă este întâmplătoare și că nu are nicio legătură cu tentativa anunțată de Liviu Dragnea de a emite o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.

Partidul Național Liberal este categoric împotriva emiterii unui astfel de act normativ. Dacă vă aduceți aminte, PNL este acela care a împiedicat PSD în 2013, în marțea neagră, să dea acest act normativ Legea amnistiei și grațierii și să scape de pedepsele cuvenite celor care au făptuit acte de corupție.

De atunci, PNL a fost consecvent în această atitudine de a nu accepta ca instituțiile fundamentale ale României să guverneze pentru aceia care au comis încălcarea legii, care au săvârșit infracțiuni, care au fost condamnați sau care urmează să fie condamnați. Noi credem că guvernarea României trebuie să se facă pentru cetățenii corecți, pentru cetățenii care respectă legea, pentru acei oameni care, într-adevăr sunt buni membrii ai comunității și care au un respect față de lege.

Din păcate, PSD urmărește sistematic să-i scape de pușcărie sau să-i scape de pedeapsă pe aceia care au săvârșit infracțiuni de corupție sau alte categorii de infracțiuni pentru că, de fapt, judecata PSD-ului este în favoarea celor care au comis infracțiuni și nu în favoarea cetățeanului corect, a cetățeanului onest, cetățeanului care respectă legea.

Somăm Guvernul să nu se implice în această nouă tentativă a lui Liviu Dragnea și a penalilor din PSD, să emită OUG privind amnistia și grațierea. Va fi un gest extrem de grav care va arunca în aer imaginea externă a României, care va crea probleme extrem de grave în societatea românească. La ora actuală, în societatea românească nu există nici un fel de susținere publică pentru un astfel de gest, în afară de susținerea politicienilor care au săvârșit acte de corupție din partidele de guvernământ.

De asemenea, Partidul Național Liberal va întreprinde toate demersurile constituționale, legale, posibile și imposibile pentru a împiedica intrarea în vigoare a unei astfel de nenorociri de act normativ care poate să creeze grave probleme României cu câteva luni de zile înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

Tot astăzi am luat în discuție și derularea unei campanii de informare privind pesta porcină. Am constatat că Guvernul României nu a derulat absolut nici un fel de campanie de informare care să se adreseze fiecărui cetățean, celor care dețin porci în gospodărie, firmelor pentru a încerca să informeze corect cetățenii privitor la ce înseamnă această pestă porcină africană, ce mod de transmitere a virusului există, cum pot să se apere împotriva transmiterii acestui virus. Din acest motiv vom demara o campanie de informare în toate localitățile din România, care va fi derulată de reprezentanții PNL, de consilierii locali, de primarii, de viceprimarii partidului, astfel încât să ajungem la fiecare cetățean încât să avem garanția faptului că fiecare cetățean român învață cum să se apere, pe cât posibil, de infestarea cu acest virus ucigaș.
Vă stau la dispoziție cu răspunsuri la întrebări.

(Dacă ne puteți explica cum veți iniția această procedură de demitere a președintelui Camerei?)

În conformitate cu prevederile regulamentului și cu deciziile anterioare ale Curții Constituționale.

( Dacă puteți explica pe scurt...)

Veți vedea! Regulamentul ne permite și pronunțările Curții Constituționale. Veți vedea cum se va derula procedura. Decizia este luată, când vom avea documentul îl vom prezenta opiniei publice.

(Vă bazați și pe zecile de parlamentari social-democrați despre care s-a spus că ar putea să boicoteze sau să pună bețe în roate proiectelor asumate de PSD?)

Eu cred că niciun parlamentar din România nu mai poate să accepte ca în fruntea Camerei Deputaților să fie un astfel de individ cum este Liviu Dragnea, care nu are nici un fel de respect pentru Constituția României, pentru regulamentul Camerei Deputaților, pentru colegii săi, care pune în pericol imaginea acestei instituții fundamentale a statului român și care creează grave prejudicii atât în percepția internă cât și în percepția externă a Parlamentului României.

(Problema acelei campanii fără penali, a ajuns această inițiativă cetățenească în Parlament, dacă o susține sau nu PNL și în lumina evenimentelor de la Arad.

PNL a luat decizia de mult timp să sprijine această campanie, readuc aminte că PNL este primul partid care a introdus în statutul partidului criterii de integritate care au împiedicat candidatura din partea PNL a unor persoane care au probleme penale.

Aveți în față președintele partidului care, în momentul în care împotriva mea a început urmărirea penală, am făcut un pas în spate și până când nu am beneficiat de verdictul de achitare din partea Instanței de judecată, nu am mai candidat pentru nicio funcție publică. PNL are în dezbaterea Parlamentului, chiar în camera Deputaților, a unui proiect de lege privind interdicția de a candida pentru funcția de parlamentar și președinte a persoanelor care au fost condamnate definitiv. De altfel, vom solicita în cursul dezbaterii din Plen de miercuri, ca punctul de pe ordinea de zi, întrucât Comisia juridică a dat raport de respingere, să retransmitem în Comisia juridică acest proiect de lege astfel încât să încercăm să obținem un raport favorabil pe acest proiect de lege.

PNL a sprijinit campania "fără penali", este adevărat că am făcut-o fără să câștigăm capital politic din implicarea în campanie. Cred că toți liderii PNL de la nivel național, județean, începând cu mine ca președinte al partidului, am semnat această inițiativă și de asemenea, ne-am angajat că vom sprijini la nivelul Parlamentului și într-un eventual referendum care va urma, pentru a fi transpus în litera Constituției.

PNL susține categoric principiul integrității în exercitarea funcțiilor publice și nepermiterea persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre definitivă și care sunt sub restricții ca urmare a hotărârilor judecătorești, să ocupe funcții publice în România. Nu aș vrea să intru în comentarii legat de ceea ce s-a întâmplat la Arad. Nu primarul este cel care verifică legalitatea semnăturilor, este un apparat al primăriei, în subordinea secretarului Consiliului Local cu evidența populației , cu cei de la juridic care realizează operațiunea de verificare. Faptul că nu au fost validate toate semnăturile și că sunt mai multe semnături care nu au fost validate, este rezultatul unei analize făcute, probabil cu legea în mână, de funcționarii primăriei. Dacă cei care au strâns semnături consideră că nu au fost validate în conformitate cu legea, evident, pot ataca această decizie. Cred că nu a fost o dovadă de fair-play din partea colegilor noștri care știu foarte bine poziția constantă, clară, categorică a PNL privitoare la această campanie și îi îndemn în a consuma mai multă energie în a ataca PSD și nu în a ataca PNL care este un partener serios și un partener consecvent care, de regulă, când se angajează în susținerea unui demers politic, o face cu toată convingerea și cu toată puterea.

( În cazul domnului Dragnea, când estimați că veți veni cu acea procedură?)

Cât de curând, cât mai repede posibil. De asemenea, știți foarte bine că avem o echipă de negociere care a fost desemnată la nivelui PNL în perspectiva moțiunii de cenzură, am solicitat subechipelor care negociază cu diferitele grupuri parlamentare și cu parlamentarii individuali, să include și acest subiect în negocierile pe care le vom purta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel