Orban, declarațiile zilei la Craiova, 18 aprilie

Turcan și Orban FOTO AGERPRES
Turcan și Orban FOTO AGERPRES

Ludovic Orban, liderul PNL, a susținut o conferință de presă la Craiova.

”Voi aborda mai multe subiecte, după care voi sta la dispoziția dumneavoastră cu răspunsuri la orice întrebări veți pune.

Primul subiect

PSD a împrăștiat prin intermediul factorilor poștali, odată cu pensia, ziarul mincinos, care este o minciună de la cap la coadă și care ne-a atras atenția că pe prima pagină se referă la faptul că PSD luptă împotriva dublului standard și că vrea să asigure produse de calitate pentru adversarii europeni.

În Parlamentul European, a fost în dezbatere directiva de combatere a dublului standard, privitor la produsele care se vând în Uniunea Europeană. Partidul Național Liberal a votat împotriva acestei directive și considerăm că Guvernul României, reprezentat în cadrul negocierilor tripartite la nivelul Consiliului Uniunii Europene - stiți foarte bine că România deține președinția Consiliului Uniunii Europene - la nivelul negocierilor tripartite, Consiliul Uniunii Europene, care pe această directivă trebuia condus de ministrul Bădălău, cel care s-a făcut de râs la audierile din Comisia din Parlamentul European, practic, a trădat interesele consumatorilor români, permițând adoptarea unui text în cadrul acestei directive, care permite perpetuarea dublului standard, lăsând portiță legală pentru producătorii care utilizează acest dublu standard, adică folosesc produse de calitate inferioară sub aceeași marcă pe piețele din Europa, care au putere de cumpărare mai mică.

Punctul nostru de vedere a fost clar, că trebuie interzisă această practică, că această practică este neloială și că trebuie sancționată drastic. La negocierile dintre Consiliul Uniunii Europene, repet, condus de către ministrul Bădălău, care oricum habar nu are pe ce lume se află, cred că nici nu știe că s-a adoptat această directivă. Textul care a fost aprobat lasă în anumite situații din motive obiective (..), lasă portiță pentru menținerea dublului standard, adică nu numai că nu s-au bătut reprezentanții PSD la nivelul Uniunii Europene să combată această practică și, în timp ce acasă îi mint pe români că ei se bat pentru combaterea dublului standard, ei de fapt, au permis dublul standard.

A doua temă pe care o voi aborda este legată de sănătate

Am abordat acest subiect în mai multe ocazii și am tras un serios semnal de alarmă. Se știe că majorarea cu 25% a salariilor din spitale pentru personalul nemedical, adică pentru celelalte categorii de angajați (..) în loc să fie suportată din bugetul de stat sau din bugetul Casei Asigurărilor Sociale de Stat, este suportată, practic, din veniturile pe care le încasează spitalul de la Casa de Sănătate pentru serviciile medicale de stat (..) În toate spitalele, datorită acestei obligații care a fost pusă pe umerii bugetului spitalului, de a suporta creșterea salariilor cu 25% din personalul nemedical, practic, e pusă în pericol sănătatea oamenilor. Spitalele vor rămâne fără bani de medicamente, de consumabil, de mâncare, de dezinfectanți. Gândiți-vă, și așa spitalele românești sunt un focar de infecții intraspitalicești, că foarte mulți pacienți intră cu o boală și pleacă cu o altă boală, iar în condițiile în care spitalele sunt lăsate fără resursele financiare absolut necesare pentru medicamente, aparatură medicală, dezinfectanți, nu vor putea să îndeplinească serviciile medicale la calitatea cerută de lege și mai ales, vor ajunge practic în imposiblitatea de a avea resursele financiare pentru a menține activitatea medicală în spital.

Propunerea formulată de către Partidul Național Liberal este foarte simplă. Fie aceste creșteri de venituri să fie suportate de la bugetul de stat, fie să fie suportate din bugetul Casei, dar nu pentru decontarea serviciilor medicale.Este o chestiune tehnică care e foarte greu de explicat, există o modalitate de finanțare care să nu afecteze bugetul pe care îl primesc spitalele care este alocat pentru medicamente, aparatură medicală, consumabile (..)

Tragem un semnal de alarmă. Pintea, ministrul Sănătății, își face campanie, generând tot felul de controale prin spitale, pur si simplu din rațiuni de imagine și refuză să înțeleagă faptul că în aceste spitale este nevoie de finanțare corectă a spitalelor, de asigurarea resurselor financiare, în primul rând pentru tot ceea ce ține de asigurarea serviciilor medicale, aparatură medicală, dezinfectanți, care să prevină infecțiile. Dacă nu se rezolvă această situație, după evaluarea noastră, nu știu, probabil, directorilor de spitale le este frică să vorbească public pe această temă. După evaluarea noastră, minim jumătate dintre spitalele din România, practic, vor rămâne fără banii necesari pentru asigurarea acestor cheltuieli absolut necesare pentru a furniza serviciile medicale către pacienți.

A treia temă, din nou, OUG 114, rău famata OUG 114, a provocat noi perturbări

Stiți foarte bine că în cadrul OUG 114, Guvernul PSD-ALDE a obligat constructorii să crească salariul minim pe economie la 3000 de lei, asigurând în același timp anumite facilități, astfel încât povara fiscală pentru creșterea salariului minim și evident, toată grila de salarizare, au băgat niște facilități cum sunt scăderea impozitului pe venit și scutirea de partea din contribuții epntru Pilonul ll de pensi, reducerea contribuției de 2,25. Ce a uitat Guvernul, a uitat că trebuia să notifice ca o schemă ajutor de stat, deci au dat OUG 114, i-au obligat pe constructori să majoreze salariile promițându-le facilitățile fiscale iar acum, ANAF la declarațiile de impunere, îi pune să plătească taxele și impozitele aferente majorărilor salariale, neasigurându-le facilitățile fiscale produse de OUG 114, nu mai și nu mai din habarnismul și prostia guvernanților și prostia sau poate reaua intenție, pentru că aici poate fi vorba și despre rea intenție. Practic, ei îi obligă pe constructori să plătească taxele și impozitele aferente majorării.

Să știți că acest lucru este extrem de grav pentru că marea majoritate a constructorilor sunt cu apa la gură. Le-a fost impusă creșterea costurilor cu munca, cu forța de muncă, obligându-i să crească salariul minim pe economie și evident toate celelalte salarii, pentru nu poți să crești numai salariul minim și ceilalți angajați care nu erau plătiți cu salariul minim să nu înregistreze niciun fel de creștere. De regulă, odată cu majorarea salariului minim se majorează toată grila de salarizare. Deci, au provocat o creștere artificială a costului forței de muncă. Și așa am avertizat asupra faptului că pentru toate contractele care sunt în curs de derulare, din cauza creșterii costurilor vor crește iar cel puțin contractele în care beneficiari sunt autoritățile locale, atât pe PDLR cât și pe fondurile europene, autoritățile locale sunt cele care trebuie să suporte creșterea de costuri și nu au resursele necesare ca să poată să asigure această creștere a costurilor. Pe scurt, o mulțime de constructori vor fi băgați în faliment datorită inepției, cretinismului și lipsei de legătură cu realitatea economică și cu tot ceea ce înseamnă legiferarea normală în România a acestui Guvern.

Inițiativă PNL

În fine, dați-mi voie să vă mai prezint o inițiativă a PNL, pe care o considerăm foarte importantă. După cum bine știți s-a introdus posibilitatea acordării voucherelor de vacanță. Adică, o sumă de bani pentru angajați care este folosită pentru a-și suporta costurile concediului care este petrecut în România. În sectorul public, aceste vouchere de vacanță s-au acordat către toți angajații, în schimb, pe Guvern îl doare la bască de angajații din mediul privat iar pentru o companie privată este dificil să le acorde angajaților aceste vouchere de vacanță care reprezintă, de fapt, un venit suplimentar pentru plata concediilor în România. Neasigurând niciun fel de avantaj pentru companiile private pentru a stimula practic egalitate de tratament între angajații din sectorul public și angajații din sectorul privat, astfel încât și angajații din sectorul privat să beneficieze ca și angajații din sectorul public de voucherele de vacanță.

PNL are o propunere legislativă foarte simplă pentru as ajuta companiile private să dea aceste vouchere de vacanță, să fie deductibile cheltuielile cu voucherele de vacanță, fie din impozitul pe venit, fie din impozitul pe profit. Este o măsură cât se poate de normală, de benefică, care asigură egalitate de tratament între angajații din mediul privat și angajații de la stat și care, în același timp, nu generează costuri suplimentare pentru angajator, pentru firme, pentru companii astfel încât să fie plătiți și angajații din mediul privat care își doresc să beneficieze de aceste vouchere de vacanță.

Închei prin a vă spune că PSD s-a mai făcut odată de râs cu propunerile în cadrul acestei remanieri, că a-l schimba pe Tudorel Toader cu Nicolicea este ca și cum l-ai schimba pe Dragnea cu tac-su, că este clar că Dragnea a ajuns la un asemenea nivel de disperare ca să scape de pușcărie încât și-a găsit singurul inconștient care este dispus să inițieze Ordonanța privind amnistia și grațierea. Dar vreau să-i liniștesc pe români și să le spun că, cum era vorba aceea...când o face plopul mere și răchita micșunele, o sa ajungă Nicolicea ministrul Justiției când o face plopul mere și răchita micșunele.

(Ce le spuneți cetățenilor pentru a merge la referendum?)

Le explic care sunt cele două teme și anume: interzicerea grațierii și amnistiei pentru faptele de corupție și interzicerea reglementării prin Ordonanțe de Urgență în domeniul Justiției și îi întreb dacă nu s-au săturat ca în fiecare săptămână, Guvernul, să fie pe punctul de a mai da Ordonanță de Urgență în domeniul Justiției, care să măcelărească buna funcționare a Justiției. Îi întreb în mod evident, dacă sunt de acord ca cei care au săvârșit fapte de corupție să nu poată fi iertați. Le spun că este foarte important să voteze, pentru că numai prin votul lor, exprimându-și dorința în cadrul referendumului pot să pună punct acestei agresiuni sistematice asupra justiției, care este generată de doi ani și ceva de către actuala putere. Le mai spun un lucru, că dacă un cetățean obișnuit e condamnat, nu dă nimeni o lege pentru el ca să-l scape.

Același lucru trebuie să fie valabil și este cu atât mai important să fie așa pentru deținătorii puterii, pentru potentații zilei. Pentru că dacă tu admiți că poate fi iertat un ministru care a furat, care este dovedit că a furat sau a devalizat avutul public și tu admiți că poate fi iertat, înseamnă că toți ce care o să ajungă în funcții publice o să zică ca nu au furat. Va fi cea mai gravă și de neacceptat situație iar societatea românească, consideră 92% dintre români, corupția ca un pericol extrem de important asupra bunei funcționări a democrației în România. De asemenea, într-o proporție de aproximativ 90% sunt împotriva amnistiei și grațierii faptelor de corupție iar pe OUG date noaptea ca hoții, gen OUG 13, OUG 7, OUG 92, care trebuiau anulate sau declarate neconstituționale. Românii pot să spună clar că susțin aceste puncte de vedere astfel încât să nu mai permită Parlamentului sau Guvernului să poată să facă legi cu dedicație”, a spus Ludovic Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel