Orban, căzut în dizgrație? Gușă, analiză privind mutările lui Iohannis și PNL. Principalii perdanți

Cozmin Gușă este convins că alegerile anticipate au ieșit din discuție, mai ales că el vede o criză între președintele Klaus Iohannis și Ludovic Orban.

Cozmin Gușă a analizat actuala criză politică provocată de anticipatele anunțate de PNL și de președintele Klaus Iohannis, la Realitatea PLUS, în emisiunea ”Legile Puterii”. Criza va determina alegeri într-un singur tur, care avantajează PNL și PSD, iar anticipatele nu vor mai avea loc.

Perdantul principal este Ludovic Orban, este de părere Cozmin Gușă. Analistul a expus si variantele câștigătoare pentru București: o alianță PNL cu PMP, USR-PLUS neavând „nicio șansă cu rezerviștii din spate care nu concep o alianță".

Ludovic Orban nu e pe placul lui Klaus Iohannis

"Niciodată nu stăm să ne gândim cum s-a ajuns la această criză politică. Dar memoria recentă, înainte de Klaus Iohannis, ne evocă cu câte eforturi, inclusiv din partea președintelui, peste Constituție, pe lângă, la limita Constituției, s-au făcut pentru că să fie pus în picioare, nu-i așa, marea criză prezentată de Klaus Iohannis și de liberali, un guvern care să ne rezolve problemele până la alegerile la termen, parlamentare, de un an de zile. Cam asta, octombrie și noiembrie, noiembrie, și cu atât entuziasm a fost impus Ludovic Orban că premier de minim un an. Numai că după aia s-a întâmplat ceva, și acest ceva îmi este din ce în ce mai evident că-i inapetența lui Klaus Iohannis de a-l avea pe Ludovic Orban premier.

Pentru că nasul meu de animal sălbatic îmi spune de ceva vreme și acum văd semne că de fapt din toată această criză ne vom alege cu niște alegeri locale într-un tur așa cum le convine în primul rând primarilor PNL, pentru că au guvernarea, și întotdeauna cel care are guvernarea și care are scorul bun în sondaje, și PNL are scorul bun in sondaje, este avantajat de alegerile în primul tur", a spus Gușă.

PMP și Pro România, dezavantajate

”PSD-ul, într-un plan secund, este avantajat și el, iar partidele emergente, cu scor mai mic, mai noi, cum e PMP sau Pro România vor fi dezavantajate puternic, de ALDE nu vorbesc, e oale și ulcele, nu mai contează la următoarele alegeri.

Deci ne vom alege cu primari aleși într-un tur, avantaj PNL, și ne vom alege după părerea mea fără anticipate dar cu alt guvern, care nu va fi condus de Ludovic Orban, ci de altcineva, mai pe placul lui Klaus Iohannis. Cu care guvern, spre mulțumirea tuturor parlamentarilor care-și vor încheia mandatul în regulă, vom merge până la alegerile la termen parlamentare din noiembrie. O să vedem că toată această criză a fost declanșată, de fapt, pentru că Orban nu este pe placul lu Klaus Iohannis. Atât timp cât Klaus Iohannis e președinte și e cel care tracteaza, practic, PNL, ghinion! Era mai simplu dacă Ludovic Orban și-ar fi dat demisia, s-ar fi ales altcineva prim-ministru cu un guvern PNL sau, eventual, de coaliție de dreapta cu USR, PLUS și PMP și n-ajungeam în acest circ.” este opinia analistului.

Orban nu mai e potrivit

”Liberalii „au priceput că viață de lider maxim politic a lui Orban se apropie de final". Ludovic Orban nu mai e acel premier potrivit pentru planurile lui Iohannis în 2020

De partea celalată, toți din PNL au priceput că viață de lider maxim politic a lui Orban se apropie de final, eu nu spun că merită, după părerea mea a fost cel mai harnic liberal în 2019 și în calitatea lui de coordonator de campanie la europarlamentare și prezidențiale, PNL a obținut două succese consecutive, numai că aici suntem în politică, interesele sunt cele care primează și eu văd toate aceste proceduri doar spre descaunarea lui Ludovic Orban. Eu așa simt din aceste acțiuni prin care Klaus Iohannis le-a declanșat și ne-a arătat anticipatele că de fapt s-a răzgândit, și Ludovic Orban nu mai e acel premier potrivit pentru planurile sale în 2020. Dacă ne uităm în fiecare zi ce se întâmplă, o să vedem că cel care pierde masiv din punct de vedere al credibilității și al autorității în interiorul partidului este Ludovic Orban. Nu era nevoie de aceste anticipate. Girul președintelui fusese dat pentru un an de zile cu toate datele care erau pe masă și în octombire, noiembrie și urgență publică de a avea un nou guvern n-avea niciun motiv să meargă în această aventură care pare de nerezolvat și ține de PSD. De ce să te dai pe mâna unora în mod gratuit, de ce să-ți asumi răspunderea când nimen inu ți-o cere?! De ce să forțezi o moțiune de cenzură când nimeni n-avea de gând să o depună. Majoritatea asta fragilă... Ludovic Orban a făcut tot ce trebuia pentru Klaus Iohannis. Dar Iohannis poate să răspundă: era de datoria lui de președinte, nu l-am rugat eu să facă asta, de președinte de PNL.

Interesele celui care astăzi este un om fără rival politic în România, fără un challenger cum e Klaus Iohannis, ele primează, pentru că altfel putem să ne întrebăm de ce la audieri exact miniștrii care țin de axele de acțiune ale lui Iohannis, Ciucă și ministrul de Externe, Aurescu, au primit aviz favorabil?!", a spus Cozmin Gușă.

Bătălia pentru Capitală

”Legat de sondajul pentru București, comandat de PNL, unde PNL are 31%, USR-PLUS - 29%, PSD - 18%, PMP - 7%, Pro România - 5%, iar pentru candidații posibili la PMB: Rareș Bogdan are 32%, Ludovic Orban - 25%, Violetă Alexandru - 20%, Firea - 23%, Vlad Voiculescu - 14%, Nicușor Dan - 11%, Cozmin Gușă a declarat că respectă prognozele sociologilor și că Bucureștiul poate fi câștigat de PNL doar printr-o alianță cu PMP.

Cred că în două-trei zile ei vor prezența acest sondaj intern (sondajul PNL - n.red.). Nu modifică cu nimic prognozele făcute de sociologi până în acest moment. PNL este mai liniștit că poate să aibă câștig la Primăria Generală și la sectoare, dacă realizează o alianța cu PMP, pentru că au public complementar, și PMP poate da candidatul la unul sau două sectoare, mai ales cu scorul lui Băsescu.

Bucureștiul, prin prisma faptului că Traian Băsecu a fost primar, este o chestie foarte tehnică. Eu așa văd că ar răspunde PNL, cu o alianța cu PMP, la preconizata alianța pe București a PSD cu Pro România, care are acele 5-6 puncte, probabil 4, probabil 6. Despre ALDE nu mai putem vorbi la București, la scor în niciun caz. Scorul lui Nicușor Dan este credibil, pentru că era puternic când era măsurat din partea tuturor, el are un 6-7%. Reprezentând USR, este mai sus, așa au fost măsurate. Datele astea (ale sondajului - n.red.) sunt coerente.

În mod sigur îl voi sprijini pe Dan Tudorache de la Sectorul 1, e și președintele organizației din care eu fac parte , cred că a făcut o treaba bună în afară politicului.

În sondajul PNL, pe locul I, la două procente în fața lui Dan Tudorache, este o doamna foarte gălăgioasă, care se face că nu știe românește și tot graseiaza, Clotilde Armand... să ne trezim cu un așa primar. Și eu, ca locuitor al sectorului 1 și ca membru PSD mă voi mobiliza pentru Dan Tudorache. Nu mi-au fost cerute serviciile nici de Gabriela Firea, nici de alți colegi din București, așa că sunt derobat de a le da consultanță.

Eu am colegi în țară la PSD care m-au rugat să-i ajut. De la cei de la Arad, Bistrița și încă câteva județe. Și acolo unde am fost rugat și am acceptat și eu cred în acei oameni, sigur că o să mă duc să-i ajut cu ce pot eu, și cred că pot destul de mult.”  a concluzionat Cozmin Gușă.

Rezerviștii din spatele USR-PLUS

”În rest, rezerviștii din spatele USR-PLUS, rezerviștii din serviciile secrete și oamenii de afaceri conectați la acei rezerviști din serviciile secrete, ei nu concep această alianță, pentru că ei nu vor să fie piua a doua. (...) Aici e nevoie de înțelepciune, și nu cred că se va ajunge la așa ceva. De altfel, în sondajul intern al PNL, în afară de sectorul 1 unde Clotilde Armand are cele două procente în față lui D. Tudorache, în niciunul din sectoare USR-PLUS nu câștigă, astăzi, cum e poza zilei.

La sectorul 3 câștigă cu un scor mirobolant Negoiță, independent de stânga, la PSD, la sectorul 4 câștigă actualul primar cu 40 și ceva la sută, astăzi, dar dacă toate aceste mecanisme și strategii dacă vor fi deștepte, ele pot modifica foarte mult.

Nu există un ascendent din partea USR-PLUS în București, și în afară de sectorul 1, unde au un avantaj fragil, care s-ar putea topi în timpul campaniei, nu au șanse reale să câștige mai nimic, iar, în aceste condiții, nici pentru ei anticipatele nu reprezintă ceva ce i-ar avantaja. Și s-ar putea să vedem neinteresați de anticipate la un moment dat dacă nu pot să aibă loc odată cu localele.

Văd anticipatele în acest moment că nefiind o variantă, inclusiv pentru Klaus Iohannis. Nu cred că vom mai avea anticipate, vom avea alegeri într-un tur și alegeri parlamentare la termen, pentru că așa toată lumea e mulțumită. Cel care pleacă acasă va fi un soi de perdant de serviciu, adică Ludovic Orban", a încheiat Cozmin Gușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel