Orașul din România care a înregistrat cea mai mare creştere anuală a preţului pe metru pătrat la apartamente

Orașul din România care cea mai mare creştere anuală a preţului pe metru pătrat la apartamente / Foto: Doinița Manic
Orașul din România care cea mai mare creştere anuală a preţului pe metru pătrat la apartamente / Foto: Doinița Manic

Află în articol în ce oraș din România a fost înregistrată cea mai mare creştere anuală a preţului pe metru pătrat la apartamente.

Un metru pătrat de locuinţă vândută în martie 2023 la Iaşi a fost cu 126 de euro mai scump decât în 2022. Iaşiul a înregistrat, în medie, cea mai mare creştere de preţ la apartamente în decurs de un an, potrivit datelor furnizate de o platformă de imobiliare, scrie Ziarul de Iași. Cu toate acestea, luna martie a adus şi scăderi de preţ la unele locuinţe.

În comparaţia făcută pe baza datelor puse la dispoziţie de platforma Imobiliare.ro au fost luate în calcul preţurile din zece mari oraşe ale României. Dintre acestea, Iaşiul a înregistrat totuşi unul dintre cele mai mici preţuri medii pe mp la apartamentele vândute în luna martie, de 1369 euro/mp, situându-se pe locul 8 din 10. Cluj are, de departe, cel mai mare preţ pe mp (2396 euro), urmat de Braşov (1596 euro) şi Bucureşti (1507).

Orașele în care a fost înregistrată cea mai mare creştere a preţurilor apartamentelor în martie 2023

Procentual, cea mai mare creştere a preţului apartamentelor în martie 2023 faţă de luna precedentă s-a înregistrat la Braşov (^1,5%), precum şi în Craiova şi Oradea (fiecare cu o creştere de 1,4%). Nominal, asta înseamnă că braşovenii au plătit, în medie, cu 24 de euro mai mult pe metru pătrat la achiziţionarea unui apartament în martie faţă de februarie 2023. La Craiova preţul a crescut cu 21 de euro pe mp, iar la Oradea cu 19 euro pe mp.

La Iaşi, creşterea medie a preţului apartamentelor a fost de 0,2% (^3 euro/mp faţă de luna precedentă), în timp ce în Sibiu şi Ploieşti preţurile au dat înapoi, scăderea fiind de 5, respectiv 14 euro pe metru pătrat în interval de o lună.

Însă, în decurs de un an, cea mai mare creştere de preţ la apartamente s-a înregistrat la Iaşi (^10,1% în martie 2023, faţă de martie 2022), adică un metru pătrat cumpărat în acest an a fost, în medie, cu 126 de euro mai scump decât în martie anul trecut.

Pe locul al doilea în topul scumpirilor apartamentelor din ultimul an s-a situat Braşovul (^96 de euro/mp), în timp ce la Bucureşti şi la Constanţa preţurile apartamentelor au crescut cel mai puţin.

Preţurile la apartamentele vechi

În ce priveşte preţurile la apartamentele vechi, platforma de imobiliare a calculat doar tarifele în euro pe mp solicitate în şase oraşe din România (Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Timişoara). Dintre acestea, Iaşiul a avut în martie 2023 cele mai mici preţuri, indiferent că vorbim de apartamente cu o cameră, unde în medie s-a plătit o sumă de 1436 euro/mp, cu două camere (1388 euro/mp) sau cu trei camere (1315 euro/mp).

În general, în marile oraşe ale României, preţurile solicitate la apartamentele cu o cameră au fost mai mari (pe mp) decât la cele cu două sau trei camere. Excepţie face Clujul, unde apartamentele cu două camere au fost mai scumpe decât cele cu una sau cu trei camere.

Faţă de februarie 2023, preţul apartamentelor vechi cu o cameră din Iaşi a scăzut cu 12 euro pe mp, cel al apartamentelor vechi cu două camere s-a redus cu 10 euro pe mp, iar cel al apartamentelor vechi cu trei camere a crescut cu 6 euro pe mp. Dar dacă la primele tipuri de apartamente vechi (cu una, respectiv două camere), Iaşiul a avut cele mai mari scăderi de preţ, la locuinţele cu trei camere din blocurile vechi, oraşul Iaşi a fost al treilea în topul scumpirilor, după Cluj (^18 euro/mp) şi Constanţa (^14 euro/mp).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel