Opoziţia iese la atac. Parlamentul, acuzat de încălcarea Constituţiei

Florin Răvdan / 04 iun 2019 / 15:05 Salveaza PDF Comentarii
Bancul zilei
Descriere foto: Bancul zilei

Curtea Constituţională a decis - preşedintele Klaus Iohannis nu a încălcat nici Legea privind Ministerul Apărării Naţionale şi nici Constituţia atunci când a decis prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, ci Parlamentul, a afirmat marţi senatorul PNL Iulia Scântei.

"Parlamentul a încălcat Constituţia pentru că a adoptat o lege 'lipsită de claritate şi cu încălcarea art.1 alin.(5) din Constituţie' în ceea ce priveşte condiţiile şi procedura de urmat pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării. PNL va iniţia de urgenţă un proiect de modificare a art. 39 alin. (5) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale pentru ca Parlamentul să îşi îndeplinească obligaţia constituţională prevăzută de art. 147 alin. (1), aceea de a pune prevederile declarate neconstituţionale din legea MApN în acord cu dispoziţiile Constituţiei în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial", a scris Iulia Scântei pe Facebook.

Prevederea potrivit căreia mandatul şefului Statului Major al Apărării se poate prelungi de către preşedintele României cu până la un an este neconstituţională, au decis, marţi, judecătorii Curţii Constituţionale.

CCR a stabilit că sintagma 'cu posibilitatea de prelungire cu până la un an' din cuprinsul art. 39 alin.(5) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituţională. În procesul în care Ministerul Apărării Naţionale solicita anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, Curtea de Apel Bucureşti a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din legea de organizare şi funcţionare a MApN. 


STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25